Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Općina Centar donirala 15.000 KM Kinoteci BiH

05/06/2018

Općina Centar je u okviru pomoći za rad Javne ustanove Kinoteka BiH u ovogodišnjem budžetu izdvojila 15.000 KM.

Protokol o realizaciji sredstava uime Općine Centar potpisao je načelnik Nedžad Ajnadžić, a uime Kinoteke BiH direktorica Devleta Filipović.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina nastojati i u budućnosti pružati podršku koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva.

Općina Centar je pomogla rad ove institucije kulture i zaključenjem ugovora o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Nikole Kašikovića 4-a, sa iznosom zakupnine od jedna KM/m2, uz obavezu da se prethodno izmire dugovanja po osnovu neizmirene zakupnine u ranijem periodu.

Uz riječi zahvalnosti direktorica Filipović je pohvalila dugogodišnju dobru saradnju sa Općinom Centar naglasivši da je to jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u ovoj ustanovi.

Djelatnost Kinoteke BiH sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U njenom filmskom arhivu štite se i čuvaju filmski materijali i filmska građa koja je od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Tu su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inostranog filma.

U posljednjih nekoliko godina za pomoć u radu JU Kinoteka BiH Općina Centar izdvojila je oko 90 hiljada KM, saopćeno je iz Općine Centar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.