Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište sarajevo

Opereta o ljubavi “Mala Floramye” čin vraćanja nade u bolja vremena

l_c900db3f2b67ca266cf146fe52d2a081

Direktor Opere Narodnog pozorišta Leonardo Šarić izrazio je zadovoljstvo budućom premijerom te odao prizanje svim učesnicima

Premijera operete “Mala Floramye” koja je zakazana za 4. februar mogla bi najaviti i neka nova bolja vremena – kazao je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, istakavši da je riječ o produkciji koja je zaustavljena zbog lockdowna i koja je bila planirana još za 2020. godinu.

– Radi se o kultnoj opereti koja je imala dvije izvedbe u Narodnom pozorištu, a ovo je treća, i koja je sudeći po reakcijama publike bila pozorišni hit što je uvijek punio sale – kazao je Mustafić na današnjoj konferenciji za medije.

Direktor Opere Narodnog pozorišta Leonardo Šarić izrazio je zadovoljstvo budućom premijerom te odao prizanje svim učesnicima.

Rerditelj predstave gost iz Splita Ivan Leo Lemo, govoreći o sarajevskoj postavci “Male Floramye” koja je tipična vječna priča o ljubavi ali i svojevrstan zaštitni znak Splita, kazao je da se na ovaj način spajaju i dva grada te da i “Mala Floramye” donosi malo ljeta, topline i rive.

Nositeljica glavne uloge Male Floramye Aida Čorbadžić ocijenila je ovom prilikom da joj je ovo najznačajniji projekat na kojem je radila.

– Mislim da je ovo jedna velika prekretnica za sve nas. Sjajni režiser Lemo nekako nas je podsjetio, mene prije svega, zašto sam tu i koliko volim ovo što radim – kazala je Čorbadžić, koja je između ostalog rekla da je tokom ove dvije godine koliko se čekalo na premijeru i sama sazrijevala.

Željka Katavić Pilj podvukla je da je zadovoljna što nakon dugogodišnjeg rada u pozorištu ima priliku pokazati šta sve može i šta sve zna.

– Beskrajno sam ponosna na sve ove ljude, na naše soliste, na ljude iz hora koji su se prihvatili svojih uloga i time zaokružili cijelu priču. Ljubav, kako kaže Mala Floramye, ostaje i ostaće, a publici želim da uživa i da se raduje – istaknula je Katavić-Pilj.

Dejan Kajević, sin poznatog opernog pjevača Sokarta Kajevića koji je također svojevremeno nastupio u ovoj opereti, navodi da se masa ljudi sjeća Male Floramye, da se predstava glorifikuje.

– Hoću da kažem publici, medijima, da date priliku ovoj maloj Floramye da izađe u ovoj produkciji, da se ne gledaju greške, jer idemo dalje. Zovemo novu publiku, mi gradimo neki novi stil. Dajte nam priliku, mi smo uradili sve zaista što smo mogli uraditi u ovim vremenima – kazao Kajević.

Opereta u tri čina “Mala Floramye” po libretu Ive Tijardovića praizvedbu je imala 14. januara u Splitu.

nps