beograd

Optužen čuvar Narodnog muzeja zbog krađe bodeža

narodni muzej beograd (1)

Tužilaštvo podsjeća da je po prijavi SBPOK, 12. marta prošle godine uhapsilo S.J. koji se na saslušanju tada branio šutnjom

Noćni čuvar u Narodnom muzeju u Beogradu S.J. optužen je za tešku krađu jer je u julu 2019. godine iz zbirke metala u muzeju ukrao bodež od čelika – mesinga, posrebrenog bakelitom, koji je izrađen poslije 1918. godine u Kraljevini SHS i predstavlja predmet koji ima status kulturnog dobra.

Optužni prijedlog protiv njega sudu je podnijelo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koje u ovom slučaju nastavlja istragu jer je, kako navodi, u krivičnoj prijavi Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) navedeno da je tokom jula i augusta 2019. godine nestao čak 41 predmet iz zbirke metala Narodnog muzeja.

Tužilaštvo podsjeća da je po prijavi SBPOK, 12. marta prošle godine uhapsilo S.J. koji se na saslušanju tada branio šutnjom.

Tokom istrage ispitan je veliki broj svjedoka, prikupljena je dokumentacija te izvršen uvid u snimke kamera, nakon čega je tužilaštvo podnijelo sudu optužni prijedlog protiv S.J. zbog krađe pomenutog bodeža.

Imajući u vidu da je nakon detaljne istrage i u saradnji sa SBPOK- om i predstavnicima muzeja, tužilaštvo prikupilo dokaze samo za ovaj bodež , SBPOK-u je podnijet dodatni zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja povodom nestanka još 40 komada iz muzeja, prenosi Tanjug.