Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bihać

Osamnaesta Likovna kolonija “Admir Lješčanin – Duga”

l_2e08c894858e0fce2acd7b071b3fcc26

Cilj je skrenuti pažnju na djecu koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljskog staranja, odnosno osigurati novčana sredstva za opstanak Centra

Likovna kolonija “Admir Lješčanin – Duga” nastavljena je nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa. Na ovogodišnjoj koloniji koja je počela proteklog vikenda, učestvuje 50 umjetnika iz više evropskih zemalja.

Cilj je skrenuti pažnju na djecu koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljskog staranja, odnosno osigurati novčana sredstva za opstanak Centra.

Internacionalno okupljanje umjetnika traje od 2002. godine, a sve je počelo kao ideja pokojnog osnivača Udruženja “Unski smaragdi” Boška Marjanovića.

Umjetnici tradicionalno Centru “Duga” poklanjaju svoja djela, koja se potom prodaju na aukcijama u Bihaću, Tuzli, Sarajevu i inostranstvu.

– Ovo je projekat koji permanentno traje. Za vikend se odvijala likovna kolonija, a već narednih dana radimo na pripremi, odnosno fotografiranju radova, njihovom opremanju i uramljivanju, te pripremi kataloga. Odmah pripremamo prve izložbe i aukcije, tako da se stalno o tome priča i nešto radi – riječi su kustosa Gradske galerije Bihać Adnana Dupanovića.

Inače, u Centru “Duga” Kulen Vakuf trenutno boravi dvadeset i četvoro djece do šest godina starosti.

Naravno, njihov boravak ovisi o sredstvima pokretača izgradnje centra, njemačkog udruženja „Schutzengel gesucht“, ali i o donatorima, te samostalnim projektima poput prodaje čestitki i kalendara.