Kultura

Vlada KS

Osigurana sredstva za sanaciju poplavljenih Brusa-bezistana i galerije Collegium Artisticum

06/06/2019

- Očekujemo da Brusa–bezistan bude otvoren najkasnije do srijede - poručio je Kurić

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Mirvad Kurić obišao je danas Brusa-bezistan i gradsku galeriju Collegium Artisticum, čiji su prostori poplavljeni nakon jučerašnjih obilnih padavina.

– Muzej je trenutno zatvoren zbog jučerašnjih poplava. Zahvaljujući intervenciji ljudi koji su radili u tom momentu, spriječena je veća materijalna šteta. Ono što je najvažnije je da nijedan eksponat nije oštećen, odnosno kulturno-historijska vrijednost nije devastirana – rekao je direktor Javne ustanove Muzej Sarajevo Mirsad Avdić.

Po njegovim riječima, zahvaljujući novom Zakonu o muzejskoj djelatnosti kojeg je donijelo Ministarstvo kulture i sporta KS s ministrom Kurićem na čelu, propisano je obavezno osiguranje javnih ustanova, tako da će osiguranje pokriti dio nastale štete.

Manju materijalnu štetu pretrpila je i galerija Collegium Artisticum, gdje se, srećom, u trenutku poplave nije nalazila izložbena postavka.

– Nadamo se da ćemo što prije sanirati štetu, te da ćemo već početkom naredne sedmice početi sa postavkom retrospektivne izložbe radova Mehmeda Klepe – rekla je kustosica galerije Sanela Nuhanović.

Ministar Kurić se zahvalio uposlenicima koji su promptno reagovali, tako da nema veće materijalne štete, ali i pored toga Ministarstvo je već danas obezbijedilo sredstva za sanaciju ova dva objekta.

– Očekujemo da Brusa–bezistan bude otvoren najkasnije do srijede – poručio je Kurić, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.