Kultura

kanton sarajevo

Osigurane ulaznice za kulturne institucije onima koji će ove godine napuniti 18 godina

21/04/2022

Detalji provedbe ovog programa trebali bi biti usaglašeni uskoro, nakon čega će mladi biti obaviješteni o načinu na koji mogu preuzeti i koristiti ulaznice, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić održali su sastanak s direktorima i predstavnicima Narodnog pozorišta, Pozorišta mladih, SARTR-a, Zemaljskog, Historijskog, te Muzeja ratnog djetinjstva.

Razgovarano je o načinu realizacije inicijative da svi mladi iz KS koji ove godine pune 18 godina dobiju po jednu besplatnu ulaznicu za ove kulturne ustanove. Sastanku je prisustvovala i zastupnica u Skupštini KS Vildana Bešlija, čija je to inicijativa.

Izražavajući zadovoljstvo da se ovakav projekt realizira u KS i da je Ministarstvo na čijem je čelu zaduženo za provedbu pve inicijative, ministrica Nikolić objašnjava da poklon vaučerom za kulturne ustanove Vlada KS pravi iskorak u odnosu prema mladima.

-Danas smo razgovarali kako će se mladi koji ove godine pune 18 godina, a kojih je oko 3.900, prijaviti za šest besplatnih karata za šest ustanova kulture. Svi će imati pristup, te ćemo nastojati da on bude elektronski- navela je ministrica Nikolić, objasnivši da je iz ovogodišnjeg Budžeta Ministarstva za ovu namjenu osigurano 70.000 KM.

Ministar Avdić kazao je da se radi o novom modelu, kojim se želi potaknuti mlade da više prakticiraju kulturne sadržaje.

Zastupnica Bešlija navela je da je sretna što su u ovogodišnjem budžetu planirana sredstva za njenu inicijativu s početka godine.

-Kultura će na ovaj način nesumnjivo obilježiti godinu njihovog punoljetstva i uticati na stvaranje navike za posjetom kulturnih institucija. Također, vrlo je važno što im se kultura nudi u formi poklona, a ne u formi obaveze, školske ili bilo kakve druge. S obzirom na to da će karte dobiti svi u istoj godini među publikom će mladi imati priliku vidjeti dosta svoje generacije što će uticati na to da na kulturne institucije gledaju i kao mjesta socijalizacije i druženja – navela je zastupnica Bešlija.

Detalji provedbe ovog programa trebali bi biti usaglašeni uskoro, nakon čega će mladi biti obaviješteni o načinu na koji mogu preuzeti i koristiti ulaznice, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.