Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida zaslužuje više

Osmanovic

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posjetio je danas Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu te pozvao državne institucije na svim nivoima da prepoznaju njegov značaj.

Dodao je da će razgovarati sa predstavnicima svih nova vlasti, jer smatra da ovaj Muzej zaslužuje puno više pažnje.

– Ako ostavimo zaboravu sve ono što se dešavalo, moglo bi se desiti da se loše stvari ponovo dese – naglasio je.

Dodao je da mu je posjeta Muzeju evocirala uspomene iz prethodnog rata te da se podsjetio kroz šta je sve prolazilo bh. stanovništvo koje nije pripadalo toj politici što je izvršila agresiju tokom ratnih destava.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja na prostoru BiH u periodu 1992. – 1995. godina.

U njegovom sastavu su arhiv i izložba Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i prostori koji govore o zločinima protiv čovječnosti, logorima, zločinima počinjenim nad djecom, masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, te video izjave i svjedočenja žrtava, kao i projekcije filmova – ”Rat u Bosni i Hercegovini”, ”Gradovi pod opsadom”, ”Njihovim očima (Svjedoci pravde)”, ”Kraj nekažnjivosti- Seksualno nasilje pred Tribunalom”, ”Zločin pred Tribunalom (Prijedor, srednja Bosna, Višegrad), i ”Dubrovnik i zločin nad kulturnom baštinom”.

Svi sadržaji dostupni su za posjetioce na bosanskom, engleskom i turskom jeziku.