Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Act Angry”

Otvaranje izložbe fotografija Florina Ghioce u Galeriji “Preporod”

Florin Ghioca

Florin Ghioca je odabrao najsugestivnije fotografije koje obrađuju teme poput bijesa u pozorištu uz dodatne napete trenutke i obilje dramatizma

Florin Ghioca, poznati rumunski novinar, zvanični fotograf Nacionalnog pozorišta u Bukureštu i predsjednik-osnivač „International Association of Theatre Photographers”, predstavit će se u Sarajevu izložbom fotografija sa reprezentativnih predstava rumunskog pozorišta, pod naslovom „Act Angry”, a koje prate temu ovogodišnjeg izdanja Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” (Noise and Fury – Buka i bijes).

Otvaranje izložbe „Act Angry” planirano je za sutra u Galeriji ‘Preporod’, a događaju će , između ostalih, prisustvovati organizatori Sarajevske zime i zvaničnici Ambasade Rumunije u Sarajevu.

Autor fotografija i jedan od najznamenitijih rumunskih fotografa izjavio je kako ga je obradovao poziv od organizatora festivala, izražavajući zahvalnost tim povodom.

– Počastvovan sam da posredstvom ove premijerne postavke prikažem posjetiocima, pošto znam da ih festival okuplja u velikom broju – izražajne i spektakularne fotografije najvažnijih rumunskih glumaca. Nadam se da ćemo se vidjeti na otvaranju, pre svega jer će 11. februara svaki posjetilac primiti mali poklon od mene – izjavio je fotograf Florin Ghioca.

„Act Angry” predstavlja scene iz poznatih komada poput „Romeo i Julija” (režija Yury Kordosnky), „No Man’s Land” (režija Alexander Morfov) ili „Kralj Lear” (režija David Doiashvili).

Florin Ghioca je odabrao najsugestivnije fotografije koje obrađuju teme poput bijesa u pozorištu uz dodatne napete trenutke i obilje dramatizma.

Florin Ghioca je jedan od najprestižnijih i najpoznatijih rumunskih foto-reportera. Studirao je teatrologiju i radio je tokom godina za najpoznatije rumunske časopise. Sarađivao je sa foto-agencijama u Francuskoj, a fotografije su mu bile objavljene u više zemalja poput SAD-a, Danske, Afganistana, Velike Britanije, Francuske i Češke.

„Act Angry” je druga izložba pozorišnih fotografija rumunskog umjetnika u inostrantvu, nakon „L’om DaDa” koja je bila otvorena u „Sadler’s Wellsu” u Londonu u saradnji sa Rumunskim Institutom za Kulturu.