Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Otvaranje retrospektivne izložbe Mevludina Ekmečića

Mevludin Ekmecic

Izložbu će građani Brčkog moći pogledati do 21. marta, nakon čega se postavka seli u Sarajevo i prostor Bošnjačkog instituta – Fondacija Zulfikarpašić gdje će se moći pogledati u vremenu od 2. aprila do 20. maja

U Umjetničkoj galeriji Brčko danas se otvara retrospektivna izložba Mevludina Ekmečića jednog od najstarijih bosansko – hercegovačkih akademskih slikara, čiji je respektabilni opus svrstan u sam vrh i traje punih 72. godine.

Uz predstojeći 90. rođendan Mevludina Ekmečića retrospektivna izložba je postavljena u suradnji ustanove – Bošnjački institut – Fondacija Zulfikarpašić iz Sarajeva i Fondacije / Legata iz Brčko.

Izložba će osim bogatog stvaralačkog opusa pokazati i Ekmečićev izuzetan društveni aktivizam kroz osnutak najvažnijih umjetničkih ustanova, kolonija i manifestacija koje su do danas aktivne.

Njegova svijest i znanje o otvaranju umjetničkih ustanova i manifestacija su temelji umjetničke infrastrukture u našoj Regiji, neophodne za društveni i nacionalni rast.

To su Galerija jugoslovenskog portreta u Tuzli / Međunarodna galerija porteta, Atelijer Ismet Mujezinović u Tuzli, Legati Haim Pinto i Adela Behr u Tuzli, Umjetnička kolonija Srebrenik, bienale Interbifep Tuzla.

Zaslužan je i za otvaranje nekoliko regionalnih galerija – Rizah Štetić u Brčkom, Hasan Kikić u Gradačcu, Galerija franjevačkog samostana Dubrave, te konačno u 85. godini života Legat Ekmečić u Brčkom.

Uz braću Fadila Ekmečića, pariškog knjižara, Seada Ekmečića, kipara – Mevludin Ekmečić je osnivač Fondacije Legata Ekmečić u Brčkom, prve privatne umjetničke zadužbine u kojoj je pohranjeno umjetničko i intelektualno naslijeđe ove brčanske obitelji, oko 3000 umjetnina, skulptura te bogata biblioteka i dokumentarno arhivistički materijali vezani za Brčko.

Izložbu će građani Brčkog moći pogledati do 21. marta, nakon čega se postavka seli u Sarajevo i prostor Bošnjačkog instituta – Fondacija Zulfikarpašić gdje će se moći pogledati u vremenu od 2. aprila do 20. maja.