OFF

Otvoren 12. Omladinski Film Festival Sarajevo

off

Najviše pažnje posjetilaca privuklo je ”Drive-in cinema”, ali i za gledanje filmova iz vreća za sjedenje i ležaljki

Dvanaesti Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo otvoren je sinoć prikazivanjem filma ”County Lines” u sarajevskom Pozorištu mladih i na ”open air” lokacijama.

– Ono što nam je maksimalno drago jeste da se svi pridržavaju mjera koje su donesene zbog epidemije koronavirusa. Također, drago mi je i da smo uspjeli dovesti mlade filmske autore iz regije, koji će se, poštujući sve propisane mjere, družiti sa nama narednih šest dana. Siguran sam da će sve proći u najboljem redu, te da će posjetioci uživati u filmovima i drugim sadržajima koje smo za njih pripremili – kazao je direktor OFF-a Kenan Musić.

Najviše pažnje posjetilaca privuklo je ”Drive-in cinema”, ali i za gledanje filmova iz vreća za sjedenje i ležaljki.

– Imamo vrhunske filmove u programu koji ove godine stižu sa velikih svjetskih festivala. Tako narednih dana posjetioce očekuju premijere pojedinih filmova za jugoistočnu Evropu, vrhunski filmovi na ‘Drive-in cinema’, predstavljanje autora koji su došli, te dobar networking i druženje koje smo spremili u sklopu festivalskih programa. Smatram da će Festival do srijede, do kada traje, ispuniti sva ovogodišnja očekivanja, iako će biti održan u znatno smanjenom kapacitetu –  poručio je Musić.

Vladi Kantona Sarajevo i šefu Delegacije EU u BiH, ambasadoru Johannu Sattleru, na otvaranju OFF-a dodijeljeno je posebno priznanje ”Prsten vuka”.

Ovogodišnje izdanje OFF-a predstavit će više od 35 filmova iz 12 zemalja svijeta, od čega je 10 svjetskih i 15 regionalnih premijera.

U sklopu Drive-in cinema bit će prikazano ukupno šest filmskih naslova, iz programa OFF Screen: ”Green Book”, ”The Inevitable Defeat of Mister & Pete”, ”The Town”, ”The Shiny Shrimps”, ”Argo” i ”Nightcrawler”.

Festival se ove godine održava na četiri lokacije: Pozorište mladih Sarajevo, Drive-in cinema (na uličnom parkingu u ulici Kotromanića, u sarajevskom naselju Marijin Dvor), igralište osnovne škole ”Safvet beg Bašagić” (Gimnazijska 1) i Termalna rivijera Ilidža, saopćeno je iz OFF-a.

OFF