Otvoren 6. Sarajevo International Guitar Festival

Sarajevo International Guitar Festival

U okviru obilježavanja Dana grada Sarajeva večeras je u Vijećnici otvoren 6. Sarajevo International Guitar Festival (SIGF).

Taj festival je od 2011. jedini takve vrste u Bosni i Hercegovini, a njegov cilj je razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje s lokalnim i svjetskim tokovima savremenog gitarističkog obrazovanja i koncertne prakse.

Festival je u u pet godina doprinio popularizaciji gitarističke umjetnosti, a nakon što prošle godine nije održan, kako je uime organizatora Festivala kazao Đani Šehu, dobili su mnoštvo poruka ohrabrenja da nastave raditi.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je zvanično otvorio Festival, kazao je da se zapravo radi o “festivalu struke” koji osim znalaca okuplja i brojne ljubitelje ove umjetnosti.

Kao i dosad, SIGF u svom programu ima majstorske radionice i internacionalno takmičenje. Nezaobilazni dio Festivala svakako su koncertne večeri na kojima se bh. javnosti redovno predstavljaju afirmirana gitaristička imena, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

Nakon ceremonije otvaranja Festivala nastupili su poznati gitaristi Srđan Bulat i Sanel Redžić.

Prema programu Festivala, u subotu i nedjelju publici će se predstaviti Christopher Ladd i Margarita Escarpa, a Festival će biti završen u ponedjeljak, 10. aprila nastupom Orkestra “102 gitarske žice” u Domu Oružanih snaga Bosne Hercegovine.

Organizator Festivala je Udruženje gitarista u Federaciji BiH.