Kultura

Otvoren dokuMfest u Zenici

04/09/2018

Sinoć je u Čitaonici Gradske biblioteke Zenica otvoreno 3. izdanje dokuMfesta, jedinog festivala dokumentarnog muzičkog filma u BiH.

Na samom otvaranju, Zeničani su imali priliku na velikom ekranu pogledati Film za djecu i odrasle, dokumentarac o kultnom bendu Dubioza kolektiv. Posebnu čar projekciji dalo je prisustvo Dubiozinog frontmena, Zeničanina Adisa Zvekića, koji se prije projekcije obratio publici, a naravno, dočekan je i ispraćen ovacijama i gromoglasnim aplauzom. Adis je Zeničanima poručio da je rad ono što čini razliku između uspjeha i neuspjeha. Rad i samo rad.

Poslije projekcije uslijedila je kratka pauza, a potom druženje s Krešimirom Blaževićem, osnivačem i vlasnikom Rockmarka, prve muzičke knjižare i izdavačke kuće na Balkanu. Predstavljen je rad ove interesantne knjižare, te promovisana pojedina izdanja, poput autobiografije Brusa Dikinsona, ili kultne knjige Sedma republika, autora Ante Perkovića.

Tako je, vrlo bogatim programom prve večeri, na oduševljenje zeničke publike, otvoren teći dokuMfest, koji se, treba naglasiti, ove godine po prvi put održava u Gradskoj biblioteci Zenica.