Nastavak saradnje

Otvoren festival “Ja bih, 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020.”

20201013_2_44818022_58871237_Web

Na otvorenju festivala okupljenima se u atriju Klovićevih dvora obratio gadonačelnik Zagreba Milan Bandić

U Klovićevim dvorima svečano je otvoren tradicionalni, deveti po redu festival “Ja bih, 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020.” koji se održava od 13. do 17. oktobra, tokom kojega će biti prikazan raznolik kulturno-umjetnički program koji povezuje Zagreb i Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Festival “Ja bih, 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020.” obilježava nastavak decenijske suradnje s Udruženjem za promociju kulture i umjetnosti “Ja bih”, koji su ujedno s Napretkovim kulturnim centrom iz Zagreba organizatori festivala, a podrška u organizaciji pružena je od Grada Zagreba, Kantona Sarajevo, Ureda za kulturu grada Zagreba i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).

Na otvorenju festivala okupljenima se u atriju Klovićevih dvora obratio gadonačelnik Zagreba Milan Bandić.

“Jezik kulture, koliko god bio različit, on je u svojoj suštini esencijalno univerzalan”, kazao je Bandić te istaknuo kako ovaj festival povezuje Zagreb i Sarajevo, dva prijateljska grada.

Festival je otvoren izložbom plakata “Mementos”, docenta Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva Amera Mržljaka, koji je napravio izbor 20-ak plakata nastalih u periodu protekle dvije decenije koji predstavljaju različita kulturna događanja koja su upriličena u Sarajevu i regionu.

Nakon uvodnih govora, festival je nastavljen nastupom grupe Mavi Kan, koju vodi Sarajlija Bruno Urlić.

Filmski dio festivala započinje hrvatskom premijerom filma “Simpatija za đavola” Guillaumea de Fontenaya sa ovogodišnjeg SFF-a koji je nastao prema romanu francuskog novinara i ratnog reportera Paula Marchanda.

Festival se nastavlja filmom “Šavovi” Miroslava Terzića, regionalna koprodukcija prema scenariju Elme Tataragić, baziranom na istinitom događaju, a filmski dio programa završit će s dva nagrađivana dokumentarna filma, filmom Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega “Ljudi koji su sadili drveće”, za koji je scenarij napisao književnik Josip Mlakić, i filmom “Sestre”, kojim se zatvara filmski dio festivala.
Josip Mlakić, pisac, scenarist, dobitnik brojnih književnih i filmskih nagrada gost je festivala na samom kraju u Coolturnoj špici, u čemu sudjeluje i glumac Dragan Despot.

Coolturna špica nastavlja se glazbenim ugođajem gdje će se uz Mladena Barakovića, Hrvoja Gallera i Brunu Matić, predstaviti Melita Lovričević, samostalna umjetnica, glazbenica, vokalistica i autorica.

Projekt koji je i zamišljen kao kulturna suradnja dvije prijateljske države kroz razmjenu i kulturno djelovanje glazbenika, književnika, glumaca i drugih umjetnika potvrđuje svoj multinacionalni karakter, ističu organizatori.

Vizualni identitet najavnih materijala izradio je grafički dizajner Senad Hadžikadić iz Melbournea.