Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren Festival ulične umjetnosti pod sloganom “Tvoj grad, tvoja umjetnost”

FUU 2017

Nastupom Gudačkog kvarteta MASS danas je u Velikom parku u Sarajevu otvoren trodnevni Festival ulične umjetnosti – FUU 2017 pod sloganom “Tvoj grad, tvoja umjetnost”.

Radi se o multimedijalnom festivalu na otvorenom, a ono što je zanimljivo jeste to da se pozornica proteže kroz različite dijelove grada – Veliki park, Gradsku Tržnicu, Radićevu ulica te zgradu “Papagajka”.

Izvršna producentica Festivala Dalila Ćeremida kazala je da su ove godine “prevazišli sami sebe” te najavila raznovrstan program.

– Poslije koncerta, nastupit će profesionalni klovn koji će zabavljati publiku žongliranjem i vožnjom monocikla. Nakon toga slijedi izložba Nine Komel u Radićevoj te projekcija dokumentarnih filmova u Sarajevskom ratnom teatru – pojasnila je u izjavi za Fenu.

Izdvojila je koncert iznenađenja koji će biti održan sutra ispred Gradske tržnice te džez koncert na čelu sa Sinanom Alimanovićem u nedelju.

FUU je kreiran s ciljem da se ovim raznovrsnim aktivnostima što većem broju ljudi uljepšaju julski dani, da se probudi odgovornost donositelja odluka kada se radi o umjetnosti i kulturi, ali i kako bi se skrenula pažnja na mlade kao i na već etablirane bh. umjetnike. Ujedno, FUU teži i ka tomu da bude alarm koji će na neki novi način probuditi duh sarajevske lokalne zajednice.

Festival prezentira svoje sadržaje tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima i to kroz animaciju sadržajima koji već u stvaranju postaju, a potom i ostaju urbano i kulturno nasljeđe grada.