Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Otvoren Javni poziv za XVIII festival bh. drame 2019.

bnp-zenica

Do sada su na Festivalu bh. drame učestvovali pozorišni ansambli i umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Austrije, Turske, Norveške i drugih evropskih zemalja

Direkcija Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica je u ponedjeljak 11. febrara objavila i uputila zvanični Javni poziv za prijavu na ovogodišnji 18. internacionalni festival, koji će održati u perioduod 3. do 11. maja 2019. godine. Javni poziv je upućen pozorišnim kućama, ansamblima i ostalim organizacionim formama profesionalne pozorišne produkcije iz Bosne i Hercegovine i inozemstva sa ciljem da se prijave pozorišne predstave rađene u njihovoj produkciji ili koprodukciji za učešće u glavnom

Takmičarskom programu XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. Pod bh. autoricama i autorima mogu se podrazumijevati osobe rođene u BiH, odnosno lica koja posjeduju bh. državljanstvo, žive i rade ili su živjeli i radili u BiH, ili se neupitno i argumentirano osjećaju dijelom bosanskohercegovačkog kulturnog prostora.

Prijavljene predstave moraju biti premijerno izvedene u periodu od 15.marta 2018. do 15. marta 2019. godine, a krajnji rok za prijave predstava je ponedjeljak, 4. marta 2019. godine. Selekcija predstava će biti objavljena u sedmici prije 27. marta 2019. godine, povodom Svjetskog dana pozorišta. Selektor Festivala i ove godine je profesor Nedžad Fejzić, teatrolog, dok će selektirane predstave valorizovati međunarodni stručni ocjenjivački sud, zajedno sa novinarskim i žirijem publike.

Do sada su na Festivalu bh. drame učestvovali pozorišni ansambli i umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Austrije, Turske, Norveške i drugih evropskih zemalja.

Javni poziv, uz ostale detaljne informacije i obrazac za prijavu na XVIII festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra 2019. dostupni su i na internetskoj straniciwww.bnp.ba/festival.