Kultura

Sarajevo Film Festival

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2021.

26/05/2021
Foto: Pixsell

Sarajevo Film Festival pozvao je talentovane filmaše i filmske kritičare iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na petnaesto izdanje Talents Sarajevo pod tematskim naslovom BRAVE

Petnaesto izdanje Talents Sarajevo bit će održano u okviru 27. Sarajevo Film Festivala, a poziv za prijave je otvoren do 30. juna.

Sarajevo Film Festival pozvao je talentovane filmaše i filmske kritičare iz jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na petnaesto izdanje Talents Sarajevo pod tematskim naslovom BRAVE.

Od 13. do 20. augusta Talents Sarajevo će okupiti perspektivne režisere, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske.

Ovogodišnja tema BRAVE, kako je saopćeno, problematizira činjenicu da ni svijet filma nije imun na razne oblike nejednakosti, diskriminacije i zloupotrebe moći.

– Ti mračni aspekti filmske industrije dugo su bili ignorisani, ili čak prešutno prihvaćeni kao njezini neizbježni i prirodni elementi. Dok mnogi filmaši nastavljaju hrabro upozoravati na društvene probleme, sistemski problemi unutar same filmske industrije često ostaju izvan fokusa njihove kritike. Ovogodišnjim izdanjem Talents Sarajevo želi odati priznanje za hrabrost upravo onim filmašima i inicijativama koji su pokazali da su te dvije kritike neodvojive, te su se suprotstavili zloupotrebi moći u svijetu filma – saopćeno je iz Direkcije SFF-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.