Kultura

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu

18/04/2018

Međunarodni sajam knjiga, 30. po redu, svečano je otvoren večeras u dvorani “Mirza Delibašić” u sarajevskoj Skenderiji.

Ovogodišnji program sajma činit će promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora te prezentacija savremenih učila.

Sajam, koji organizuje KJP Centar Skenderija -Sarajevski sajam u saradnji s partnerom TKD “Šahinpašić”, otvorio je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

– Podržavamo sajam iz proste činjenice što je to najstarija i najbolja manifestacija kada su u pitanju autor, knjiga i izdavač. U prilog tome ide i činjenica o broju izlagača i zemalja iz kojih oni dolaze – rekao je Kurić.

Na sajmu će se predstaviti više od 150 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Njemačke, Irana, a posredno, zemlje koje su zastupljene autorima i djelima – Švedska, Danska, Francuska, Italija, Norveška, Austrija, Slovenija, SAD, Holandija, Belgija, Velika Britanija, Kosovo i Australija.

Direktor TKD “Šahinpašić” Azer Kurtović poželio je posjetiocima ugodan boravak na sajmu te da pronađu zadovoljstvo u prelistavanju, biranju, i kupovini knjiga.

– Ovom prilikom želim spomenuti jedno ime, rahmetli Taiba Šahinpašića, osnivača naše firme, koji je vjerovatno najviše uradio za ponovno pokretanje sajma nakon rata – poručio je Kurtović.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo istaknuo da je ovogodišnji sajam najposjećeniji u posljednjih nekoliko godina.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati.

Sajam se zatvara 23. aprila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.