hnk

Otvoren rekonstriran Kulturni centar Mostar-Sjever

Kulturni centar Mostar-Sjever

Muzej Hercegovine je u foajeu Centra za kulturu za ovu svečanu priliku organizirao izložbu „Politički karakter BiH kroz stoljeća“

Uz prisustvo zvanica i gostiju iz javnog, političkog i kulturnog života Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona i BiH rekonstruirani objekt J.U. Kulturni centar Mostar–Sjever, presijecanjem vrpce svečano su otvorili Edin Mušić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Edin Mujan, direktor J.U. Kulturnog centra Mostar – Sjever.

Kultura kao bitno obilježje stanovnika mostarskog područja Bijelo Polje, bila je aktivno zastupljena još od 1946. godine kada je izgrađen tadašnji „Društveni dom“. Kroz dugi period ovaj objekt je bio izraz potrebe ovdašnjih ljudi, centar kulturnih, zabavnih i drugih društvenih aktivnosti, priopćili su organizatori.

Nekadašnjem direktoru ovog kulturnog centra i jednom od istaknutijih političkih predstavnika Mostara, Muratu Ćoriću na početku manifestacije uručena je zahvalnica za dugogodišnji doprinos i nesebični angažman.

Ćorić je u obraćanju ukazao na značaj ove kulturne ustanove i zahvalio se svima koji su u ovako teškim vremenima imali viziju, želju i znanje da obnove Centar za kulturu u Potocima.

Zbog ubrzanog načina života, kao i promjena u društveno-socijalnom navikama ljudi, neminovno se nametnula potreba za rekonstrukciju ovog Centra za kulturu i njegovo prilogođavanje potrebama kulturnih udruženja na području Bijelog polja. Tako se 2018. godine pristupilo projektiranju i rekonstrukciji dotrajalog kulturnog zdanja u Bijelom Polju. Rezultat urađenog iznjedrio je impresivno, suvremeno multimedijalno zdanje. Velika sala sa balkonima sada ima 350 sjedišta, povećen je kapacitet pozornice, izrađen je suvremeni sistem osvjetljenja, razglasa, video nadzora, opreme, kao i komunikacija u samom prostoru i oko njega.

Direktor J.U. Kulturnog centra Mostar-Sjever u obraćanju je ukazao na bogatu povijest ove ustanove kroz vrijeme, brojna lijepa sjećanja svih generacija i emocije koje su nerazdvojive za taj hram kulture.

– Ona je bilo mjesto gdje su se dogovarali i organizirali svi bitni događaji za ovo gradsko područje, bio je kulturni putokaz svima nama. Otvaranje ovog rekonstruiranog, modernog objekta je dokaz da zajedno možemo sve. Kao što smo ga i gradili, zajedno ćemo učiniti sve da ovaj centar kulture profunkcionira u punom kapacitetu i da bude prepoznatljiv kao kuća u kojem živi i razvija se kultura – rekao je Mujan.

Najveći značaj i ustrajnost za rekonstrukciju pripada Vladi HNK-a i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a koji su uložili 500.000 maraka. Pored rekonstrukcije glavne dvorane izgrađena je i konferencijska sala, prostor za vježbu i probe, veliki foaje pogodan za organizaciju izložbi i prezentacija, znatan broja kancelarija prilagođenih za rad u savremenim uslovima, veliki parking prostor i znatan vanjski mobilijar.

Ministar Hadžović istakao je kako od početka mandata ove Vlade HNK-a postoji jasno opredjeljenje za građenje novih i rekonstrukcije postojećih objekata namijenjenih obrazovanju, kulturi, sportu i drugim društveno potrebnim prostorima.

– I u budućnosti imamo velike planove, nastaviti ćemo, usprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemija da gradimo i stvaramo nove vrijednosti. Ovdje u blizini Centra za kulturu postavili smo kamen temeljac za sportsku dvoranu što je novi izazov, koji želimo uraditi. Kroz cijeli kanton nastojati ćemo uraditi sve što je u granicama mogućeg za poboljšanje obrazovanja, kulture i sporta i svega što je uz ove oblasti vezano – naveo je Hadžović.

Kako je otvaranje Centra pratila i svečana akademija povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Edin Mušić napravio je povijesni osvrt o najvažnijim datumima BiH i svim događajima koji su obilježili dugi i turbulentni period naše zemlje.

Čestitajući nadolazeći Dan neovisnosti BiH, Mušić se pridružio čestitkama svima na obnovi modernog i funkcionalnog kulturnog centra.

– Želja mi je da ovaj prelijepi objekt u budućnosti služi građanima Bijelog Polja, Mostara i Hercegovine i bude mjesto susreta, radosti i mjesto kulturnog uzdizanja i nadgradnje – istakao je Mušić.

Predsjednik Upravnog odbora J.U. Kulturnog centar Mostar – Sjever, Džafer Alić i član Upravnog odbora Ekrem Čolakhodžić uručili su zahvalnice Edinu Mušiću i Rašidu Hadžoviću, kao najzaslužnijim što je ovaj objekt rekonstruiran i svečano otvoren za korištenje građanima.

Muzej Hercegovine je u foajeu Centra za kulturu za ovu svečanu priliku organizirao izložbu „Politički karakter BiH kroz stoljeća“. Umjetnički dio programa obogatili su umjetnici sa ovog područja, profesor Mustafa Šantić, profesorica Dijana Šoše, Adnan Pajević, Sena Habibija i Hamza Šantić.