Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zadar

Otvorena izložba “Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad”

africka zbirka tomislavgrad
FOTO: Fena

Spomenuta izložba nastajala je kroz proteklih 55 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu

 Izložba “Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad” otvorena je u petak navečer u Arheološkom muzeju u Zadru.

Spomenuta izložba nastajala je kroz proteklih 55 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, a o izložbi su govorili gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić, kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada arheolog Stipan Dilber, koji je uz Vinka Šarca, knjižničara Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu, autor ove izložbe.

– Među predmetima  na izložbi, nalaze se brojne skulpture, koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi – kazao je Dilber.

africka zbirka tomislavgrad
FOTO: Fena

Po njegovim riječima, među najzanimljivijim predmetima, koje posebno plijene pozornost posjetitelja su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i prirodom, te koža pitona duga 8 metara.

– Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH – istaknuo je Dilber.

U Arheološkom muzeju Zadar u iduća tri mjeseca će posjetiteljima na uvid biti izloženi predmeti naroda Luba iz DR Konga, koji su ujedno i najveća etnička domorodačka grupa koja naseljava južni i središnji dio DR Kongo.