Otvorena izložba ‘Ašk što ljepotu čuva’ autora Ćazima Hadžimejlića

izlozba_cazim_hadzimejlic

U povodu obilježavanja 40.godišnjice Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvorena izložba “Ašk što ljepotu čuva”, autora Ćazima Hadžimejlića.

Izložba je prikaz rada velikih alima, šejhova, hafiza, duhovnih prvaka koji su u razlitičim situacijama Bosne održavali i bilježili duhovnost. Prikazano je više od 20 eksponata, tadževa šejhovskih, prijepisa, knjiga, Kur'an čuvenog šejha Sirri-babe, a kako je Hadžimejlić kazao “ovo je kap bogatstva, onoga što BiH u svojim njedrima čuva”.

Izložbu je otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović koji je rekao da je sufijska misao zaokupljala velike umove, a tarikatski centri su davali značaja prostoru i vremenu u kome su se kretali.

Rekao je da danas imamo eksponate koji simboliziraju taj spoj uma, duha i ruke, jer sve je to duhovna komponenta koju čovjek iskazuje i pokazuje.

– Izložba je ljubav koja čuva spomen na Allaha dž.š. Duša progovori ono što joj Bog želi, a to je smiraj, slavljenje i veličanje Allaha. Je li to džamija, tekija, hanikah, srce je središte čovjekove vjere, centar čovjekove vjere. Sve ono ostalo što se kreće ono treba biti povezano s duhom i umom – rekao je Abdibegović.

U tom kontekstu, dodao je, ovi eksponati govore o bosanskom čovjeku, o ulemi koja je znala napraviti spoj batina i zahira, viđenog i neviđenog.

Nakon izložbe, održana je i akademija kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Sabora IZ-a u BiH Hasan Čengić, predstavnici gradskih i općinskih nivoa, šejhovi tarikata iz BiH, Turske, Irana.

Tarikatski centar okuplja više od 80 tekija, zavija, medžlisi zikrova.