Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

25 panoa

Otvorena izložba “Brčko u štampi u austrougarskom periodu”

izlozba brcko

Autori izložbe i kataloga su Esaf Lević, Dragan Golubović, Asmir Zećić, Adnan Kalesić, priopćila je Vlada Distrikta

Izložba “Brčko u štampi u austrougarskom periodu” otvorena je u srijedu u Brčkom, u povodu Dana arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je priredila Služba za arhiv Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH, uz podršku Mediacentra i Gazi Husrev-begove biblioteke iz Sarajeva.

Autori izložbe i kataloga su Esaf Lević, Dragan Golubović, Asmir Zećić, Adnan Kalesić, priopćila je Vlada Distrikta.

Govoreći o konceptu i sadržaju izložbe, Lević je istaknuo kako su prilikom izrade izložbe imali na raspolaganju više hiljada članaka koji se odnose na Brčko.

“Stoga smo se, zbog obima raspoloživog materijala, bazirali na periode austrougarske okupacije i ukupnu količinu sveli na oko 1.000 novinskih članaka u kojima se spominje Brčko i to pod nazivima Brčko, Brčka i Brčki”, kazao je Lević.

Izložba se sastoji od 25 panoa koji sadrže historijat razvoja tiska, prikaz razloga, uzroka i povoda koji su doveli do okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske monarhije te detaljna obrazloženja cjelokupnog administrativno-političkog uređenja BiH.

Nakon tih panoa, čija je svrha da se kod posjetitelja stvori okvir u kojem trebaju razumijevati tadašnje odnose, slijedi niz panoa na kojima su prikazani Sudska uprava i sudski poslovi, Trgovački registri, Gruntovnički poslovi, Saobraćaj i komunikacije, Školstvo, Trgovina, Prva posavačka izložba, Humanitarni rad i Razne vijesti iz Brčkog.

Uime Mediacentra iz Sarajeva prisutnima se obratio direktor Boro Kontić i izrazio zadovoljstvo postavljenom izložbom i dosadašnjom saradnjom s brčanskim arhivom najavljujući nove projekte i aktivnosti na digitalizaciji brčanskog tiska.

Čast da otvori izložbu pripala je Ružici Trivković, lektorici u Vladi Brčko distrikta BiH, koja je vrlo aktivno uključena u pripremu i realizaciju ove i prethodnih izložbi brčanskog arhiva.

Ovo je šesta izložbena aktivnost brčanskog arhiva i treća izložba tematski posvećena kulturnoj povijesti Brčkog. Za februar iduće godine planirano je predstavljanje izložbe “Tragom brčanskih Jevreja”.

Izložba ostaje otvorena u Gradskoj vijećnici do 20. decembra, nakon čega će biti postavljena u Galeriji arhiva do kraja januara 2020. godine, navodi se u saopštenju.