Kultura

Sarajevo

Otvorena izložba “Buđenje solidarnosti” povodom Dana Evrope

07/05/2021

Najavljeno da će tokom maja biti nastavljene brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Evrope u cijeloj zemlji i uz bogat online sadržaj

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović i ambasador EU u BiH Johann Sattler otvorili su večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu multimedijalnu izložbu “Buđenje solidarnosti” povodom obilježavanja Dana Evrope.

Autori izložbe su mladi bh. umjetnici i arhitekti na temu solidarnosti, tolerancije i aktivizma, a nadahnuta je muralima Rikarda Druškića koje je oslikao u pet bh. gradova u okviru projekta EU.

Gradonačelnica Karić izjavila je na otvaranju da je Sarajevo dio porodice glavnih gradova Evrope, te da je ono antifašističko, demokratsko i slobodarsko.

– Takvo Sarajevo ide u korak s Evropom koja je demokratska i liberalna i koja će sasvim sigurno uvijek njegovati i prepoznati pozitivne vrijednosti koje dolaze iz našeg lijepog grada – rekla je Karić.

Poželjela je dobrodošlicu u Sarajevo svim dobrim ljudima koji mu žele doprinijeti, graditi ljepši i bolji grad, a time i ljepšu i bolju Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Sattler istakao je da osnivači Evropske unije prije 70 godina ne bi mogli ni sanjati o uspjehu koji je ostvario taj projekt.

– Ponekad ljudi govore samo o problemima Unije, koji jesu stvarni, ali ne treba zaboraviti da smo imali više od 70 godina mira nakon rata koji je odnio brojne milione ljudskih života zbog zle ideologije – dodao je Sattler.

Najavljeno da će tokom maja biti nastavljene brojne aktivnosti u okviru obilježavanja Dana Evrope u cijeloj zemlji i uz bogat online sadržaj.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.