Sarajevo

Otvorena izložba djela Luigia Ballarina “Veličanstvene arhitekture”

l_f122cce6f671f853790e2e56143ae3fb

To je slikovna priča o dijalogu kultura Istoka i Zapada, zasnovana na autorovoj inspiraciji arhitektonskim zdanjima multikulturalnog Sarajeva i grada iz kojeg on potiče, Venecije, kao destinacija bogate i slojevite historije

Izložba djela italijanskog umjetnika Luigia Ballarina “Veličanstvene arhitekture” otvorena je u Sarajevu u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

To je slikovna priča o dijalogu kultura Istoka i Zapada, zasnovana na autorovoj inspiraciji arhitektonskim zdanjima multikulturalnog Sarajeva i grada iz kojeg on potiče, Venecije, kao destinacija bogate i slojevite historije.

Promotori i autor su tokom otvorenja izložbe izjavili da Ballarin svojom umjetnošću inače nastoji uspostaviti mostove među različitim kulturama crpeći nadahnuće iz putovanja svijetom. Tako je, nakon putovanja u Istanbul, poželio živjeti u Turskoj i njegov današnji život se odvija boravkom u Veneciji, Rimu i Istanbulu.

Jedan od gostiju na otvorenju izložbe, italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza, naglasio je koherentnost između izloženih djela s politikom promocije dijaloga kultura, koju provodi italijanska ambasada.

Po ambasadorovim riječima, Sarajevo je značajan izbor za Ballarinovu postavku kao dragocjen ambijent susreta više različitih tradicija.

Kustosica iz Turske Beste Gursu, uz čiju je značajnu pomoć realizirana izložba, naglasila je da Luigi Ballarin njeguje vlastita umjetnička djela korijenima svjetske savremene umjetnosti dok pažljivo gradi mostove između istočnjačke umjetnosti. Kombinuje tradicije i kulture koje su se srele u kolijevci civilizacija i prenosi ih na svoja platna. Tokom umjetničke karijere, naglasila je kustosica, Ballarin je koristio multikulturalnu i pluralističku strukturu između Istoka i Zapada, čime je ojačao vlastite izgrađene veze s umjetnošću.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur ef. Malkić ističe da slikarstvo Luigia Ballarina na ovoj prvoj njegovoj izložbi u Bosni i Hercegovini svjedoči o razgovoru kultura Istoka i Zapada.

Izložba “Veličanstvene arhitekture” bit će otvorena u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese do 12. maja.