Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Otvorena izložba fotografija “Na marginama”, 20 priča pojedinaca iz romske zajednice

izlozba na marginama romi FENA (1)

Po njenim riječima, Kongres se smatra početkom emancipacije Roma širom svijeta i od tada, pa do danas, 8. april je datum koji se svuda u svijetu obilježava kao početak nove ere u borbi za jednakopravnost i priznanje Roma.

Izložba fotografija “Na marginama”, na kojoj je predstavljeno 20 fotografija i pozitivnih priča koje za cilj imaju podizanje svijesti o životu Roma u BiH, te razbijanje predrasuda i stereotipa o ovoj nacionalnoj manjini, otvorena je danas na Trgu BiH u Sarajevu, povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma.

Izložbu, koja će biti postavljena do 22. aprila, organizirali su Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovina, Centar za postkonfliktna istraživanja i Asocijacija mladih Roma “Aksiom“.

Šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec je tom prilikom kazala da danas obilježavamo vrijednosti, običaje, bogatu historiju i kulturu Roma, najveće nacionalne manjine u BiH.

– Međutim, također moramo imati na umu i to da se romska zajednica i dalje suočava sa mnogobrojnim društvenim, ekonomski i političkim izazovima – navela je ona.

Izrazila je nadu da će današnji dan privući prijeko potrebnu pažnju nadležnih organa na njihovu obavezu na zaštiti i ostvarenju osnovnih prava romske zajednice.

Po njenim riječima, izložba “Na marginama“ predstavlja različite priče pojedinaca iz romske zajednice. Kaže da su njihove priče i svjedočanstva u velikom kontrastu sa široko rasprostranjenim predrasudama i steretipima o pripadnicima romske zajednice.

– Nadam se da će svima vama ova izložba pomoći da odbacite mnogobrojne predrasude i stereotipe o pripadnicima romske zajednice. Također se nadam da će ova izložba pomoći da se rasvijetle mnogobrojni problemi i izazovi s kojima se suočava romska populacija u ovoj zemlji, a također pomoći u odbacivanju sterotipa koji vode do dalje marginalizacije i isključivanja Roma iz društva u kojem žive – istaknula je ambasadorica Kavalec.

Napomenula je da Misija OSCE-a niz godina radi na poboljšanju položaja Roma u ovom društvu, a Akcioni plan OSCE-a o poboljšanju položaja Roma demonstracija je njihove spremnosti da rade na rješavanju ovih problema.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je, čestitajući Svjetski dan Roma, izrazila podršku pripadnicima romske populacije u svemu što planiraju raditi na poboljšanju položaja Roma u Sarajevu i u BiH.

– Grad Sarajevo i ja kao gradonačelnica čvrsto stojimo uz vas. Moje je srce puno kada vas vidim mlade, lijepe, energične u borbi za svoju zajednicu – kazala je Karić.

Osnivačica i predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić je kazala da je ova izložba multimedijalni projekat koji ima i foto-knjigu, a koja ima za cilj razbijanje stereotipa koji postoje o romskoj populaciji.

– Mi smo, kroz jedan foto-projekat, prikazujući uspješne primjere u romskoj zajednici, pokušali da razbijemo stereotipe koji postoje o romskoj populaciji. Potrebno je na svakom nivou društva upozoravati, educirati i pokušati razbijati ove stereotipe, jer sve dok društvo u cjelini ne shvati da su Romi ravnopravan narod, Romima u ovoj zemlji neće biti bolje – poručila je Šarić.

Predsjednica Asocijacije mladih Roma „Aksiom“ Dalila Ahmetović podsjetila je da se ovaj dan slavi u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, koji je održan od 6. do 8. aprila 1971. nedaleko od Londona. To je bio prvi međunarodni susret Roma i tada je osnovana prva Međunarodna romska organizacija.

Po njenim riječima, Kongres se smatra početkom emancipacije Roma širom svijeta i od tada, pa do danas, 8. april je datum koji se svuda u svijetu obilježava kao početak nove ere u borbi za jednakopravnost i priznanje Roma.

– Najznačajnija odluka koja je usvojena na prvom Kongresu, bila je odluka da umjesto riječi Ciganin, ubuduće zvanični etnički naziv bude Rom, što znači čovjek. Na kongresu su usvojene romska himna – Đelem, Đelem, i zastava kao simboli međunarodnog romskog pokreta. Osmi april je dan kada smo posebno ponosni i kada s pravom kažemo da smo dio identiteta svake zemlje u kojoj živimo i da smo građani i građanke koji ne traže ništa drugo, već samo jednaku priliku i jednaka prava – poručila je Ahmetović.

Napomenula je da danas u BiH, prema nezvaničnim informacijama, živi više od 50.000 Roma, od kojih najveći procenat živi u jako teškim uslovima, bez stalnih primanja, u teškoj socijalnoj i zdravstvenoj situaciji i pri tome su izloženi diskriminaciji.

– U BiH sazrijeva jedna generacija mladih Romkinja i Roma koji su svjesni odgovornosti koju imaju prema svom narodu, ali i prema cijeloj državi Bosni i Hercegovini. Među nama polako stasava jedna nova generacija koja je spremna da ponese teret promjena koje su neophodne da se ostvare snovi naših očeva – zaključila je Ahmetović.