Goražde

Otvorena izložba fotografija “Rat sjećanja”

izlozba_Rat_sjecanja

Izložbu “Rat sjećanja“ ugostilo je nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, zatim Skoplje, Podgorica i Beč. Postavka u Goraždu trajat će do 23. juna

Izložba fotografija “Rat sjećanja“ otvorena je sinoć u Domu mladih Centra za kulturu Goražde, a postavku je organizirao Centar za nenasilnu akciju posredstvom kojeg je upriličen i javni razgovor o temi “Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu“.

Izložba, čiji su autori fotografija Nenad Vukosavljević i Nedžad Horozović, dio je projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini od 1991.”, na kojem su članovi Centra za nenasilnu akciju godinama radili, istraživali, fotografisali, kako bi dokumentovali politiku memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini.

Otvarajući izložbu jedan od autora Nedžad Horozović naglasio je kako su spomenici na određen način materijalizacija onoga što je prisutno u društvu kao način ophođenja prema prošlosti. Predstavljajući je javnosti aktivisti Centra nastoje ukazati kako danas izgleda politika sjećanja te podstaći dijalog o tome šta se može promijeniti.

O kulturi sjećanja, modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene prisutnima su govorili aktivisti i članovi centra Nedžad Novalić, Edo Kanlić, Mirjana Trifković i Davorka Turk.

Istakli su da je cilj izložbe i kompletnog rada na tom polju već godinama u BiH i regionu izgradnja drugačije kulture sjećanja u kojoj bi bilo mjesta za sve žrtve.

– Ima izuzetnih primjera sa lokalnog nivoa koji nažalost nisu toliko prisutni u bh. javnosti i općenito u javnosti regiona i o njima bi trebalo svakako govoriti, da postoje ljudi koji jesu spremni raditi na ovakvim teškim temama, jesu spremni da otvore prostor i kod sebe i drugih za stradanja drugog naroda, da obilježe ta stradanja i da odaju počast žtvama i zajedno grade bolju budućnost – kazao je aktivista Centra za nenasilnu akciju Nedžad Novalić.

Aktivistica Centra Davorka Turk podsjetila je da su tokom istraživanja prije nekoliko godina snimljeni i prikupljeni podaci za više od 85 spomenika na sve tri nekada zaraćene strane.

– Na ovoj izložbi predstavljamo njih 50. Ono na šta želimo upozoriti i potaknuti javnu raspravu jeste da ovi spomenici obično pričaju priču koja je zatvorena za one druge, na njima možemo pronaći i izravne poruke mržnje. Ono o čemu moramo razmišljati je da li je to ono što mislimo ostaviti budućim generacijama, je li to ono što doista želimo ostaviti i kakav im to svijet želimo ostaviti. Želimo ih potaknuti da grade neko bolje društvo od ovog koje smo mi izgradili, od ovog proteklog rata i nadamo se da ova izožba može tome doprinijeti – kazala je Turk.

Izložbu “Rat sjećanja“ ugostilo je nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, zatim Skoplje, Podgorica i Beč. Postavka u Goraždu trajat će do 23. juna.