Kultura

„Snaga žene“

Otvorena izložba fotografija “Žive smo” o ženama koje su preživjele rat

07/12/2020

Fotoizložba je zajednički rad sa Corneliom Suhan, njemačko fotografkinjom koja je ujedno i direktorica njemačke NVO Vive Žene Dortmund

Izložba fotografija „Žive smo“ Cornelije Suhan, koju organizira Udruženje „Snaga žene“, otvorena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Izložba “Žive smo” – Snovi žena u BiH i težak put do njihovog ostvarenja govori o snovima 11 žena koje su preživjele rat u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995.

– Priče koje su na panelima su istinite, nemontirane i rečeno je ono zaista što se jeste dogodilo a to nam ustvari svima može biti pouk za budućnost – kazala je predsjednice Udruženja „Snaga žene“, Branka Antić-Štauber.

Radi se o snovima i pričama žena o njihovoj prošlosti, snovima za budućnost, o sadašnjosti, gdje su danas ali i o tome šta su sanjale dok su bile mlađe .

Također je dodala da su žene ponijele veliki dio ratnih stradanja u BiH i da su bile ničim izazvane žrtve konflikta koji se dogodio u BiH. Neke od njih nisu željele da govore direktno o tim događajima, a neke su na jedan metaforičan način uspjele da ispričaju svoje priče.

U svakom slučaju žene su prošle, preživjele i zahvaljujući dobroj rehabilitaciji ojačale.

– Mislim da je vrlo značajno raditi sa svim žrtvama na svim stranama – istakla je Antić – Šauber.

Fotoizložba je zajednički rad sa Corneliom Suhan, njemačko fotografkinjom koja je ujedno i direktorica njemačke NVO Vive Žene Dortmund. Već 20 godina Snaga žene Tuzla i Vive Dortmund zajednički rade i razvijaju različite programe kako bi podržali žene u BiH i pratili process ozdravljenja različitih trauma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.