Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

galerija Roman Petrović

Otvorena izložba “Fragmenti duše” autorice Natalije Andreeve

fragmenti_duse

Andreeva je rođena je i odrasla u Moskvi. Željela je studirati na Likovnoj akademiji ali je zbog problema s vidom bila prisiljena odustati od studija

U okviru programa tradicionalne kulturne manifestacije “Sarajevska zima” večeras je u galeriji “Roman Petrović” otvorena izložba umjetničkih slika Natalije Andreeve, akademske umjetnice.

Izložba “Fragmenti duše” njena je deveta samostalna izložba, a peta u Sarajevu.

Likovni kritičar Esad Lukač je kazao da se u slikama Andreeve pronalazi težnja ka apsolutnoj slobodi duha.

– Pojedine slike Andreeve su neka vrsta autoportreta. Ona pokušava da pronađe transformaciju, da nađe slobodu za svoju dušu. Ona luta i svaka od ovih slika je fragment njene duše. U tom nekom lutanju ona traži slobodu stvaralaštva – kazao je Lukač.

Natalija Andreeva kazala je da ova izložba izuzetno emocionalan događaj za nju.

– Jedino se nadam i želim da ove slike, koje su jako različite po tematici, stilovima, materijalu, dopru do duše prisutnih. Nadam se da će ova izložba neko vrijeme ostati u sjećanju – kazala je Andreeva.

Izložbu je otvorio direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić, koji je naglasio da će tokom ovogodišnje manifestacije biti 43 izložbe, koja su vrijedna likovna, vizuelna svjedočanstva.

Andreeva je rođena je i odrasla u Moskvi. Željela je studirati na Likovnoj akademiji ali je zbog problema s vidom bila prisiljena odustati od studija. Završava studij kemije na Mendeljevom Prirodoslovnom univerzitetu u Moskvi, a zatim i magistarski studij na Visokoj ekonomskoj školi stekavši tako zvanje magistra ekonomije.

U Sarajevo se doseljava 2003. godine sa suprugom i dvoje djece. Slikati je počela 2005. godine u Sarajevu. Tri godine uči na privatnim satovima kod akademskog slikara Senada Begića, okušavajući se u raznim tehnikama i stilovima. Završava tečaj o vještinama slikarstva na platnu i grafike na Fakultetu likovnih umjetnosti vanrednog Narodnog univerziteta umjetnosti u Moskvi.

U junu 2010. godine u prostorijama crkve Sv. Ante na Bistriku je bila njena prva samostalna izložba na kojoj je bilo prikazano preko 60 djela.