Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba “Hilye-i šerif” Savaša Čevika i Asiye Kafalier- Donmez

FNA_41929

Izložba “Hilye-i šerif” turskih umjetnika Savaša Čevika i iluminatorice Asiye Kafalier- Donmez otvorena je danas u Institutu “Yunus Emre” u Sarajevu, a u okviru manifestacije “Selam, ya Resulallah”.

Hilye-i šerif je umjetnost koja u okvirima kaligrafije i tezhiba (iluminacija – ukrašavanje raznim vrstama motiva) govori o osobinama, izgledu i lijepom ponašanju Poslanika a.s.

Značenje arapske riječi hilye je ukras, nakit, lijepe osobine i lijepo lice. Hilye, koja se u islamskoj umjetnosti naziva hilye-i šerif je opće ime za djela koja prikazuju fizičke karakteristike, karakter, moralna i ljudska svojstva, stav i ponašanje Muhammeda a.s.

Osnova hilye se sastoji od hadisa i predaja prenosioca samih hadisa, a tu su pored duhovnih karakteristika i fizički opis Poslanika a.s. Zbog toga su umjetnici pismenim putem pokušali da prikažu svojstva Poslanika a.s. koristeći se predajama onih koji su ga poznavali i vidjeli.

Poznati bh.kaligraf prof. Ćazim Hadžimejlić pojasnio je da su muslimanski umjetnici izbjegavali prikazivanje svetih ličnosti, Božijih poslanika, jer to nije u skladu s islamskim vjerovanjem, a osim nekoliko minijatura, niti jedan umjetnik se nije usudio da slika Muhammeda a.s. niti je osjećao potrebu za tim.

Na otvorenju izložbe glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović je kazao da je umjetnost božiji dar čovjeka, a islamska kaligrafija zasigurno najprepoznatljiviji vizualni izraz islama.

Radovi vrsnog umjetnika Savaša Čevika, kao što su levhe, hilye, tugre, natpisi za džamije i fermani, nalaze se u raznovrsnim kolekcijama u Turskoj i drugim zemljama, a značajno mjesto zauzimaju i njegovi kaligrafski ukrašeni berati, pokloni, diplome i dokumenti koji se poklanjaju domaćim i stranim državnim dužnosnicima.