mostar

Otvorena izložba “Huda lađa” Davorina Briševca – Okca

okac

Ovo je drugo predstavljanje umjetničkih djela Davorina Briševca na Mostarskome proljeću

Izložba “Huda lađa”, akademskog slikara Davorina Briševca – Okca otvorena je u utorak u Galeriji “Rondo” u Mostaru, u sklopu “Mostarskoga proljeća 2022. – XXIV. Dana Matice hrvatske Mostar”.

Govoreći o svojim slikama, Briševac je kazao kako su rađene sprejevima i raznim mrežama, a “proizvod” izgleda kao grafika.

– Svaka površina je matrica, zaštićena mrežama i ljepljivim trakama, svaka slika je original i nema kopije. Djela najviše podsjećaju na grafiku i akvatintu, a to sam postigao sprejevima i raznim mrežama – naglasio je umjetnik.

Inače, ovo je drugo predstavljanje umjetničkih djela Davorina Briševca na Mostarskome proljeću (prva izložba na programu Dana MH Mostar bila je još prije 10 godina). Njegov umjetnički rad karakterizira kratko zadržavanje u određenome likovnom izričaju, stalno istražuje i mijenja tehnike, stilove, teme, navode iz Matice hrvatske.

– Iznenađen sam da je 10 godina prošlo od moje prve izložbe na Mostarskom proljeću, ovo mi je druga izložba s Maticom. Hvala im što su me pozvali, jer da nisu, tko zna kada bi ova izložba bila završena – zaključio je Briševac.

Akademski slikar Davorin Briševac – Okac rođen je u Varešu 1957. godine. Obitelj se preselila u Bugojno gdje je Davorin završio srednju školu, a na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 1983. godine.

Urednik izložbe i književnik Dragan Marijanović je istaknuo da svi koji imali prate kulturni život i likovnost u Mostaru znaju tko je Okac, a da ga manje ljudi poznaje kao Davorina Briševca.

– Kada nadimak postane sinonim za čovjeka onda je taj čovjek nešto napravio u svom životu, on je ostavio i ostavlja traga. Odličan je umjetnik koji se bavi vječitom temom borbe dobra i zla, uglavnom uzimajući motive iz legendi i iz svetih knjiga, koja nikada neće imati krajnji rezultat. Mislim da je ovaj ciklus koji je Davorin danas ovdje pripremio njegov najozbiljniji ciklus u 30 godina intezivnog bavljenja slikarstvom – rekao je Marijanović.

Marijanović je istaknuo kako je ovo treća izložba u sklopu Mostarskog proljeća, te najavio izložbe Antonije Gudelj i Ive Ćavar.

Izložba je otvorena iduća dva tjedna.