Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba “Idi onom što te vuče! Glumačka odiseja Reihana Demirdžića”

izlozba

Izložba “Idi onom što te vuče! Glumačka odiseja Reihana Demirdžića” autorice Amine Abdičević otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba prati život i djelo jednog od najvećih dramskih glumaca Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, koji je Muzeju ostavio veliki dio svog nasljeđa, a obilježava 30 godina od Demirdžićeve smrti i 91 godinu od njegovog rođenja.

Kako je kazala autorica izložbe Amina Abdičević, “Idi onom što te vuče” su riječi majke Rejhana Demirdžića koja ga je na taj način usmjeravala da se u životu bavi onim što voli i gdje se pronalazi.

– Demirdžić je bio veliki bard ne samo bosanskohercegovačke, već i jugoslavenske teatarske scene. Izložba je opus njegove glumačke odiseje u koju je krenuo kao petnaestogodišnjak u sarajevskom teatru, a zatim nastavio preko Titovog Užica, Šapca, Niša, da bi ponovo završio u Sarajevu – objasnila je Abdičević.

Autorica izložbe podsjeća da je Demirdžić bio jedan od osnivača Kamernog teatra 55, humorističke scene, Karađoz pozorišta u Svrzinoj kući, od kojeg je nastala i prva humoristička serija Televizije Sarajevo.

– Posjetioci će vidjeti samo djelić njegove prebogate zbirke koju je za života poklonio Muzeju, od scenskih fotografija, plakata, afiša, priznanja, nagrada, diploma i svega onoga što predstavlja presjek njegovog glumačkog rada i života – objašnjava Abdičević.

Izložbom je posebno obuhvaćen period glumčevog angažmana u periodu stvaranja Karađoza i predstava u Svrzinoj kući, a izložen je i autentičan kostim koji je glumac tada nosio.