Kultura

Otvorena izložba “Idi onom što te vuče! Glumačka odiseja Reihana Demirdžića”

08/02/2018

Izložba “Idi onom što te vuče! Glumačka odiseja Reihana Demirdžića” autorice Amine Abdičević otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba prati život i djelo jednog od najvećih dramskih glumaca Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, koji je Muzeju ostavio veliki dio svog nasljeđa, a obilježava 30 godina od Demirdžićeve smrti i 91 godinu od njegovog rođenja.

Kako je kazala autorica izložbe Amina Abdičević, “Idi onom što te vuče” su riječi majke Rejhana Demirdžića koja ga je na taj način usmjeravala da se u životu bavi onim što voli i gdje se pronalazi.

– Demirdžić je bio veliki bard ne samo bosanskohercegovačke, već i jugoslavenske teatarske scene. Izložba je opus njegove glumačke odiseje u koju je krenuo kao petnaestogodišnjak u sarajevskom teatru, a zatim nastavio preko Titovog Užica, Šapca, Niša, da bi ponovo završio u Sarajevu – objasnila je Abdičević.

Autorica izložbe podsjeća da je Demirdžić bio jedan od osnivača Kamernog teatra 55, humorističke scene, Karađoz pozorišta u Svrzinoj kući, od kojeg je nastala i prva humoristička serija Televizije Sarajevo.

– Posjetioci će vidjeti samo djelić njegove prebogate zbirke koju je za života poklonio Muzeju, od scenskih fotografija, plakata, afiša, priznanja, nagrada, diploma i svega onoga što predstavlja presjek njegovog glumačkog rada i života – objašnjava Abdičević.

Izložbom je posebno obuhvaćen period glumčevog angažmana u periodu stvaranja Karađoza i predstava u Svrzinoj kući, a izložen je i autentičan kostim koji je glumac tada nosio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.