Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Travnik

Otvorena izložba “Igračke, igre i djetinjstvo kroz 20. stoljeće”

IZLOŽBA BUGI

Izložba je podijeljena u više tematskih cjelina

Oživjeti djetinjstvo te prikazati razvoj igre i igračaka od početka 20. stoljeća do danas, cilj je izložbe, etnologa Velimira Bugarina, koja će do kraja decembra biti otvorena u Novom Travniku.

Bugarin kaže da je izložbom “Igračke, igre i djetinjstvo kroz 20. stoljeće” želio predstaviti djetinjstvo, igru i igračke u urbanim i ruralnim sredinama, odnosno segmente tradicionalnog i modernog doživljaja djetinjstva.

– Djetinjstvo je najljepše razdoblje u životu čovjeka, ispunjeno bezbrižnim i razigranim trenucima. Za njega nas vežu brojne uspomene poput igračaka, igara, te prijatelja s kojima smo se rado družili i provodili slobodno vrijeme. Ovom izložbom želio sam privući najmlađe članove naše zajednice kako bi se upoznali s djetinjstvom, igrom i igračkama svojih roditelja, te djedova i baka. Istovremeno sam želio odrasle potaknuti da se prisjete vlastitog djetinjstva te upoznaju s modernim trendovima suvremenog djetinjstva – istaknuo je Bugarin.

Izložba je podijeljena u više tematskih cjelina, a sadržava, među ostalim, tradicionalne drvene igračke s prostora bivše Jugoslavije i Europe, igračke karakteristične za Lašvansku dolinu, kao i one iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

– Tu su, među ostalim, igračke iz našeg zavičaja, kao što su luk, strijela i praćke, te one iz 80-ih i 90-ih, odnosno videoigrice, walkmani, discmani i sve ono uz što smo provodili vrijeme – naglasio je Bugarin, dodavši da je većinu eksponata kupio, a neki su posuđeni ili donirani za izložbu, poput igračaka koje mu je ustupila Ambasada Ruske Federacije u BiH.

Dio izložbe je posvećen i obrazovanju, kroz udžbenike i školsku opremu, dok su, u suradnji s humanitarnim udrugama “Srce za Afriku” iz Osijeka i “Zdenac” iz Splita, prikazane priče i fotografije koje, kako kaže Bugarin, prate djetinjstvo i svakodnevni iznimno težak život djece u Africi i Južnoj Americi.

Izložba će do kraja prosinca biti otvorena u prostorijama župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku.