Muzeju književnosti

Otvorena izložba “Imamo muzej” kustosice Đane Kukić

FNA_152906

Na izložbi je prikazan dio arhiva ove institucije kulture tokom šest decenija njenog postojanja, između ostalog, selekcionirana građa i mnoga muzejska izdanja koja možda nisu dugo ni viđen

Izložba “Imamo Muzej” više kustosice Đane Kukić otvorena je danas u galeriji MAK u Sarajevu, povodom obilježavanja 60 godina rada Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Na izložbi je prikazan dio arhiva ove institucije kulture tokom šest decenija njenog postojanja, između ostalog, selekcionirana građa i mnoga muzejska izdanja koja možda nisu dugo ni viđena.

Autorica izložbe Đana Kukić istakla je da je baza za naziv izložbe bio novinski članak “Imamo muzej” koji se nalazio u arhivi Muzeja.

– Autor Radivoje Papić 26. decembra 1965. godine piše o Muzeju književnosti Bosne i Hercegovine. Tadašnja direktorica Muzeja Razija Handžić je uspjela da dobije građu iz Instituta za proučavanje Balkana-građu u kojoj je bila kompetna zbirka Silvija Strahimira Kranjčevića-kazala je.

Kukić, govoreći o istorijatu nastanka Muzeja za književnost i pozorišnu umjetnost, podsjeća da je prvo bilo Odjeljenje za književnost koje se kasnije otkupom zbirki ili kroz poklone, kao što su zbirke Isaka Samokovlije, Branka Ćopića, Petra Kočića, razvijalo i nastao je Muzej književnosti , a 1971. i pozorišne umjetnosti .

– Ovaj jubilej, šest decenija, predstavlja posebno značenje za zaposlenike ove institucije jer se slavi u teškim vremenima.Generacije stručnjaka koji su radili prije mene u Muzeju su svojim radom formirali ovu instituciju. Zbog toga sam odlučila da izložim njihov rad, jer ljudi čine instituciju.Da odam poštovanje generacijama prije mene, a nadam se da će moja generacija isto ostaviti traga budućim generacijama – kazala je autorica izložbe.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović podsjetila je da ova institiucija proslavlja 60 godina od kojih, skoro polovinu, postoji kao institucija bez državnog staranja.

-Kada neka institicija napuni 60 godina onda ima uvid u stvari kakve su nekada bile i kako su izgledale u neka davna vremena kojih se mi danas ne sjećamo. Muzej Književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine živi je dokaz činjenici da u našoj zemlji jedni neprekidno ruše, a drugi za njima ponovno moraju da grade. Tako nam je cijelu historiju i to u našim muzejima jasno možete vidjeti .Jedni ruše, drugi grade, a na kraju pobijedi onaj ko je uporniji – kazala je Šehabović .

Radu na realizaciji izložbe ekipi Muzeja pridružio se i kreativni tim Prve gimnazije Sarajevo, pod vodstvom prof. Jesenke Jusko.