Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Otvorena izložba “Izgubljena zemlja Lemurija” Aleksandre Kokotović

aleksandra kokotovic (1)

Divno je biti dio nečega tradicionalnog, dio jednog ovakvog tima koji godinama djeluje

Slikarica Aleksandra Kokotović sinoć je u Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2020”, predstavila izložbu pod nazivom “Izgubljena zemlja Lemurija”.

Autorica Kokotović, rođena Sarajka s adresom u Beogradu, ime je koje stoji iza prekrasnih umjetničkih djela koja krase brojne javne objekte poput hotela, restorana, korporativnih prostora. Riječ je o umjetnici čija se djela izlažu u najprestižnijim galerijama regije, priopćeno je iz Centra za kulturu Mostar.

Za Mostarce je priredila 12 slika i to ulje na platnu i 10 crteža, a kako kaže, inspiraciju za izložbu pronašla je u zemlji Lemurija, drevnoj zemlji koja je postojala prije i za vrijeme Atlantide.

“Za njene stanovnike se vjeruje da su bili veoma spiritualni, na visokoj frekenciji duhovnosti i upravo to je segment koji je mene inspirirao, jer se inače cijeli život bavim spiritualnim stvarima i praksama”, istaknula je Kokotović.

Istaknula je da prvi put izlaže u Mostaru zbog čega je jako uzbuđena i sretna.

“Divno je biti dio nečega tradicionalnog, dio jednog ovakvog tima koji godinama djeluje. Svi znamo da je umjetnost dobra za dušu. Iza nas je bezbroj otkazanih izložbi, događaja, zatvorenih galerija i neotvorenih ateljea, što znači bezbroj duša kojima je potrebna njega. Festivali kao što je ‘Mostarsko ljeto’ su, pogotovo u ovim neprijatnim pandemijskim vremenima melem. Okupljaju nas umjetnike i ljubitelje umjetnosti da razmijenimo iskustva, porazgovaramo i nahranimo dušu”, kazala je Kokotović i zahvalila Centru za kulturu Mostar za velikodušno gostoprimstvo.

U okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2020” večeras će biti predstavljena knjiga “Na margini: likovi u romanima Ćamila Sijarića”, autorice Dijane Hadžizukić. Događaj će biti upriličen u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci u 20 sati, navodi se u priopćenju.