Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bihać

Otvorena izložba kaligrafskih radova Naile Hodžić

downloadhj

Umjetnica i profesorica Naila Hodžić je kazala da je to njena prva izložba koju poklanja svome gradu Bihaću u povodu nastupajućeg mjeseca Ramazana

Izložba “Kalemom do duše” umjetnice kaligrafije Naile Hodžić, otvorena je u izložbenom salonu Muzeja Unsko-sanskog Kantona, kao poklon gradu Bihaću u povodu dolaska mjeseca ramazana.

Hodžić je pored 19 izloženih levhi, kaligrafskih radova, izložila i vrste olovaka, kalema, s kojima piše, primjere bočica sa tintom, ukrasne pozadine levhi.

Na otvorenju izložbe su Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK i Ahmet Ibukić, akademski slikar i kustos Muzeja USK, te muftija Bihaćki Mehmed ef.Kudić, ukazali na važnost kaligrafije i levhi kao asocijaciji ploče na koju je pero ispisalo sudbinu svih stvorenja od iskona.

– Prve riječi koje je Uzvišeni objavio su riječi “Ikre” – uči, čitaj, poučavaj, a koliko je važno pero i mastilo govori i činjenica da je Uzvišeni jednu cijelu suru, poglavlje, nazvao El-Kalem, tj. pero i u istoj suri se zaklinje perom i onim što se perom napiše. Stoga je kaligrafija ili krasnopis je u islamskoj umjetnosti imala veoma značajno mjesto – rekao je muftija Kudić.

Umjetnica i profesorica Naila Hodžić je kazala da je to njena prva izložba koju poklanja svome gradu Bihaću u povodu nastupajućeg mjeseca Ramazana.

– Kada ispisujem levhe osjećam se kao da je vrijeme stalo. Nebrojeno puta iskazujem zahvalnost plemenitom Tvorcu što je i na ovakav način podario čovjeku da e izrazi i na ovakav način; da Ga slavi, veliča i hvali. Moje levhe ispisujem na ručno rađenim podlogama, koje su unikatne i nikada identične onim prethodnim – rekla je Hodžić.

Izložba ostaje otvorena tokom mjeseca ramazana.