Otvorena izložba “Majkina pisma” slikarice Šemse Gavrankapetanović

semsa

U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH, u Internacionalnoj koloniji Počitelj kod Čapljine u nedjelju je otvorena izložba “Majkina pisma”, akademske slikarice Šemse Gavrankapetanović.

Na izložbi su predstavljena pisma Begzade Bašagić-Gavrankapetanović koja je akademska slikarica Šemsa Gavrankapetanović prenijela u svoje radove, kombinirajući klasične slikarske i grafičke tehnike s elementima tradicionalnog ženskog ručnog rada.

Izložbu je otvorio književnik Valerijan Žujo koji je istaknuo kako su pisma, koja su predstavljena izložbom, važan povijesni dokument, jer govori o pismenosti bosanske žene u vremenu kada to nije bio slučaj.

Kako navodi slikarica Gavrankapetanović, riječ je o izložbi inspiriranoj dokumentima, pismima koja je ona pronašla u zaostavštini svoje obitelji.

-To su pisma koja datiraju od 1902. godine. Pisala ih je žena, stanovnica Počitelja iz obitelji Gabvrankapetanović, a pismom je prosvjedovala protiv tadašnjeg Austrougarskoga cara jer su joj vlasti oduzele veliki komad zemlje – ispričala je akademska slikarica Šemsa Gavrankapetanović.

Inspirirana životom te žene pokušala sam, kaže, rekontruirati ženski angažman i kako se nekada živjelo.

Izložbu, koja se održava u okviru tradicionalne manifestacije “Trešnjeva nedjelja”, popratio je prigodan umjetnički program u kojem su sudjeli književnik Abdulah Sidran, književnik, povjesničar i leksikograf Valerijan Žujo i dr.