Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tomislavgrad

Otvorena izložba “Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Bosni i Hercegovini”

l_ecfb81bd09c79141da4b6461da48e011

Karmeličanin i doktorant etnologije, te veliki zaljubljenik i poznavatelj tradicijske kulture i običaja naroda ovog kraja Zvonko Martić kazao je kako su nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvati u Bosni i Hercegovini stvarali, čuvali i prenosili kroz svoju burnu četrnaestostoljetnu povijest

Izložba pod nazivom “Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Bosni i Hercegovini iz etnografske zbirke u Karmelu sv.Ilije” otvorena je u četvrtak navečer u Gradskoj galeriji Kulturno informativnog centra (KIC) Tomislavgrad.

Karmeličanin i doktorant etnologije, te veliki zaljubljenik i poznavatelj tradicijske kulture i običaja naroda ovog kraja Zvonko Martić kazao je kako su nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvati u Bosni i Hercegovini stvarali, čuvali i prenosili kroz svoju burnu četrnaestostoljetnu povijest.

– U etnografskoj zbirci u Samostanu-duhovnom centru ‘Karmel sv. Ilije’ prikupljaju se i čuvaju usmena kazivanja, napjevi, plesovi, predmeti izrađeni raznim tehnikama, odnosno sve što nazivamo nematerijalnom kulturnom baštinom – istaknuo je Martić.

Ravnateljica Kulturno informativnog centra Danijela Papić podsjetila je da se prema Unescovoj Konvenciji o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine, u kulturnu nematerijalnu baštinu ubrajaju prakse, prijedlozi, izrazi, vještine kao i svi povezani instrumenti, objekti, umjetni proizvodi i kulturni prostori koje zajednice, skupine, a u nekim slučajevima i pojedinci, priznaju kao dio svog kulturnog naslijeđa.

Nematerijalna baština Hrvata na izložbi je ilustrirana fotografijama velikog formata Jasmina Fazlagića, a predstavljena je i druga nematerijalna baština poput usmene tradicije i izražavanja (govor u okolici Orašje i Bosanskog Šamca, usmena predaja o krunjenje kralja Tomislava na Duvanjskom polju), umjetnost izvođenja (sviranje uz tamburu, šargiju i violinu, seoski polifoni oblik pjevanja „u tri”, pjevanje uz tepsiju), društvene prakse (hodočašće Gospi Olovskoj, pohod Divi Grabovčevoj), rituali i svečani događaji (ljubljenje križa i Isusovog groba u Oštroj Luci i Boku, običaj blagoslova polja), znanje i prakse vezane za tradicionalne obrte (umijeće potiskivanja jaja, kovanje željeza u okolici Vareša).

Na otvaranju izložbe nastupili su Kulturno-umjetničko društvo Linđo iz Neuma, HKUD „Ognjišta” Lug-Brankovići iz Žepča i ženska skupina Gangašica iz Bukovice pored Tomislavgrada.

Organizatori su bili Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak” i KIC Tomislavgrad, a izložba je organizirana u okviru projekta „Istraživanja i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini” uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva kulture i sporta.