Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Multimedijalni događaj

Otvorena izložba o dobrim ljudima u teškim vremenima “Pravednici – Tragovi humanosti”

l_e371badc7d619923af16133f031266a1

Izložba govori o dobrim ljudima u teškim vremenima, koji su često dovodili u pitanje svoje živote da zaštite druge

Multimedijalna izložba “Pravednici – Tragovi humanosti“ bh. novinara i fotografa Damira Šagolja i francuskog novinara Rémy Ourdana otvorena je večeras u Bosanskom kulturnom centru u okviru programa obilježavanja 30 godina od početka ratne opsade Sarajeva, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo.

Izložba govori o dobrim ljudima u teškim vremenima, koji su često dovodili u pitanje svoje živote da zaštite druge.

– Cijeli koncept izložbe sadržan je u toj rečenici. Ona govori o istinski dobrim ljudima, ne onima kojima su institucije dodijelile čast ili priznanje pravednika, nego ljudima na koje smo Rémy i ja naišli tokom našeg intenzivnog i dubokog istraživanja i za koje mislimo da jesu pravednici – kazao je Šagolj.

“Pravednici-Tragovi humanosti“ je putovanje kroz historiju Jevreja Sarajeva i njihovih komšija, koje prati trag jedne posebne ideje o suživotu, dostojanstvu i hrabrosti. Izložba je premijerno predstavljena u Francuskoj, a povod je bila serija članaka navedenih autora o toj temi, koje je objavio pariški dnevnik Le Mond.

– U samom srcu izložbe jeste uloga i sudbina jevrejske zajednice u opkoljenom Sarajevu, kroz koju smo mi projektovali kompletnu priču o dobrim ljudima. Priča se iz novinskog feljtona raširila i izvan Sarajeva, otišla daleko u historiju i ovo što vidite je splet vrlo pozitivnih priča iz naše poprilično užasne prošlosti kroz koju mi pokušavamo da slavimo te pravednike, kao svijetlo u tami – pojašnjava Šagolj.

Veoma je važno, naglašava on, da se sve što se dešavalo tokom rata zapisuje i autorski obrađuje na bilo koji način jer će u protivnom, stranice historije ostati prazne i popunjavat će ih oni koji su “vlasnici historije’’.

Doprinos ovoj izložbi su djelima dali i Šejla Kamerić, Ozren Kebo, Milomir Kovačević, Bojan i Dada Hadžihalilović, Gilles Peres, Edward Serotta.

Cijela izložba govori o prožimanju različitih kultura i zajedničkom životu u Sarajevu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da ona suštinski predstavlja koncept na kojem treba da gradimo naše društvo.

– To je spremnost da pomognemo našim sugrađanima bez obzira na vjeru i naciju, koncept pravednika iz Drugog svjetskog rata, kada su neki rizikovali svoje živote da zaštite svoje jevrejske komšije. Mi u svom ratu devedesetih godina imamo toliko priča u kojima su ljudi dovodili svoj život u pitanje da bi pomogli. Ovo je važno. Ponosan sam da je Vlada Kantona Sarajevo mogla doprinijeti da se ova izložba dogodi u Sarajevu – naveo je premijer Forto.

Kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić kaže da je impresioniran viđenim u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra i da se radi o izvrsnoj postavci.

– Imate jedan put, jedan putokaz kako se živi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ovdje treba doći i na miru pogledati, ali i za nekih 20-ak minuta koliko sam ovdje, mogu reći da je ovo moja ‘lična karta’. Ne mogu dovoljno izraziti svoju sreću što pripadam dijelu svijeta koji se zove evropski Jerusalem, koji se zove mjesto suživota i tolerancije – naveo je ministar Avdić i pozvao građane da posjete izložbu.

– Bila bi velika šteta ne doći, ne vidjeti, naći sebe jer ima puno toga dobrog što nas veže za Sarajevo, za naš zajednički život – zaključio je ministar.

Izložba je otvorena za posjete od 10 do 19 sati, a trajat će do 30. aprila.