Kultura

sarajevo

Otvorena izložba “Okvir jednog iskustva” Nade Rudan

24/06/2022

Nada je slikarka amaterka, a kist je prvi put uzela u ruke u svojoj 87. godini

Prva samostalna izložba “Okvir jednog iskustva” Nade Rudan, koja za nekoliko dana puni 100 godina otvorena je večeras u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Nada je slikarka amaterka, a kist je prvi put uzela u ruke u svojoj 87. godini. Nakon što joj je suprug preminuo u devedesetoj godini, 1999. godine, Nada sve više vremena provodi posjećujući djecu, pa je tako počela putovati po svijetu: od Havaja, SAD-a i svih evropskih zemalja, Jeruzalema, a jedini kontinent koji još uvijek nije posjetila je Australija.

Kako bi prekratila vrijeme i na nagovor svoje kćerke, ova energična i fascinantna žena u 87. godini života prvi put uzima kist u ruke i samouka, ali talentovana počinje slikati.

Od tada do danas naslikala je bezbroj slika, najradije koristi tehniku akrilnih boja, ali se okušala i u grafici i mozaiku.

Nada Rudan je naglasila da je u bašti Muzeja predstavljen samo mali dio njenih radova, a ima ih kaže za još jednu izložbu. Dodaje da nema nekog posebnog recepta kako doživjeti stotu.

– Za dugovječnost je najvažnija glava. Kakve su nam misli takav nam je život. Za nekoliko dana krećem na more gdje ću proslaviti svoj 100 rođendan – kazala je Nada.

Organizator izložbe je Nadina unuka, poznata TV voditeljica Brankica Rudan, uz pomoć Općine Centar.

– Radove moje bake sam objavljivala na društvenim mrežama i kad sam shvatila koliko to uveseljava ljude, koliko ih čini sretnim, odlučila sam da joj moram organizirati izložbu kao poklon za stoti rođendan. Danas su došli brojni prijatelji, rodbina, poznanici, moje kolege i presretna sam zbog svoje bake – kazala je Brankica Rudan.

O likovnom segmentu djela Nade Rudan govorila je umjetnica Arma Tanović – Branković.

– Njene slike odišu toplinom i vedrinom, to su prizori djece koja se igraju na plaži, prizori doma, para koji šeta zagrljen, prirode, procvalih krošnji, izlazaka i zalazaka sunca. Te slike su prozori u svijet iluzije i umjetnosti u kojem ona obitava i koji ustvari govori šta je taj neki recept za dobar, kvalitetan i dugovječan život. Nada je nama svima vraćala nadu u vrijeme kad nade nije bilo, kad su u vrijeme pandemije odlazili naši najdraži, kad su nam se prijatelji razbolijevali… Bilo je dovoljno vidjeti Brankicin profil, slike i fotografije gospođe Nade i moraš pomisliti, sve će proći, sve će biti dobro. Ona zato specijalno mjesto u našim životima i srcima – kazala je Tanović – Branković.

Uime načelnika Općine Centar Srđana Mandića obratio se vijećnik Alen Girt koji je kazao da je Nada Rudan jedna od najstarijih stanovnica ove općine.

– Drago mi je što prisustvujem večerašnjoj izložbi, ali već imamo planove i za narednu. Razgovarali smo s načelnikom Mandićem i očekujemo da ćemo iduće godine u Austrijskoj kući koja se obnavlja i završava opet imati izložbu gospođe Nade Rudan za njen 101. rođendan – kazao je Girt.

Nada Rudan je rođena u Donjem Hrasnom, hercegovačkom mjestu neumske zaleđi 3. jula 1922. godine

U Hercegovini je provela djetinjstvo, djevojaštvo i dočekala završetak Drugog svjetskog rata. Nakon osnovne, završava i srednju stručnu školu stekavši zvanje krojačice u to vrijeme bilo izuzetno rijetko. Po udaji za Milovana Rudana, visokoobrazovanog profesora fizike i matematike koji dobija mjesto profesora u tadašnjoj Učiteljskoj i još nekoliko škola u Sarajevu, Nada život sa suprugom nastavlja u ovom bosanskohercegovačkom gradu gdje živi i stvara i danas, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.