Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Dani Bošnjačkog instituta"

Otvorena izložba posvećana Adilu Zulfikarpašiću

FNA_155548

Postavka, otvorena u okviru manifestacije “Dani Bošnjačkog instituta”, sastoji se od segmenata koji se odnose na život Adila Zulfikarpašića od djetinjstva do poznih godina

Dokumentaristička izložba “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić 1921 – 2008.” autora Narcise Puljek-Bubrić, Sanina Hatibovića i Ermina Lagumdžije otvorena je danas povodom 100 godina od rođenja Adila Zulfikarpašića i 20 godina rada Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Postavka, otvorena u okviru manifestacije “Dani Bošnjačkog instituta”, sastoji se od segmenata koji se odnose na život Adila Zulfikarpašića od djetinjstva do poznih godina.

– Izložba obuhvaća najvažnije segmente njegovog rada i djelovanja. Tako su obuhvaćeni porijeklo i porodica, budući da je on uvijek isticao da je porodično naslijeđe, odgoj nešto što je njega formiralo kao ličnost, kao intelektualca, kao liberala, kao demokratu. Potom druga faza je Drugi svjetski rat i pristupanje ilegalnom pokretu. Treći segment izložbe je migracija i to je najveći dio. Zato što obuhvata i najveći dio života Adila Zulfikarpašića, koji je trajao 44 godine i u tom segmentu je prikazano i predstavljeno uređivanje “Bosanskih pogleda” časopisa koji je uređivao Adil-beg zajedno sa Smailom Balićem, kao i pokretanje liberalnog saveza Bošnjaka, upoznavanje i život sa suprugom Tatjanom…- kazala je Narcisa Puljek-Bubrić.

U okviru izložbe “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić 1921 – 2008.”, kako je ona navela,
nalaze se i dijelovi posvećeni povratku u Bosnu i Hercegovinu Adila Zulfikarpašića i osnivanju Bošnjačkog instituta. Peti segmet izložbe posvećen je druženju s istaknutim bh. umjetnicima Mersadom Berberom, Abdulahom Sidranom, Vojom Dimitrijevićem, Makom Dizdarom…

Govoreći o postavci, Sanin Hatibović smatra da se njom odaje počast čovjeku koji je mnogo učinio na afirmaciji kulturnoj i istorijskoj Bosne i Hercegovine, naglasivši da se to najviše očituje kroz osnivanje Bošnjačkog instituta kao krune Zulfikarpašićevog života.

Hatibović je istakao da se u okviru postavke između ostalog nalaze fotografije, tekstualni dio te citatati Adila Zulfikarpašića o određenim temama i događajima.

Također su izloženi i Zulfikarpašićevi lični predmeti, koje je svakodnevno koristio.

Za Hatibovića izložba je iznimno značajna jer je prikazan značajan dio materijala, zbirki iz Instituta.

Ermin Lagumdžija istakao je segment “Susreti” koji svjedoči o druženju Adila Zulfikarpašića sa umjetnicima, te načinima na koji je promovisao bh. umjetnost, između ostalog je izdvojio zbirku umjetičkih djela Bošnjačkog instituta koja je nastala iz Zulfikarpašićeve privatne kolekcije.