Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Otvorena izložba radova akademskog kipara Seada Ekmečića

FNA_145641

Pored Ekmečićevih skulptura i portreta, izložbu prati i arhivistička postavka sa biografskim detaljima iz umjetnikovog privatnog i stvaralačkog života, kao i dugogodišnje procedure izmještanja fontane na novo mjesto

Izložba radova akademskog kipara Seada Ekmečića otvorena je danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu povodom izmještanja njegove poznate skulpture “Fontana mladosti” u Brčkom.

Predsjednica Fondacije Ekmečić u Brčkom i autorica likovnog segmenta izložbe Sela Tecilazić pojasnila je da je to nastavak brčanske izložbe organizovane u povodu izmještanja pomenute skuplture koja je bila postavljena na degradirajuće mjesto.

– Inicijativom građana, koja je dovela do saradnje s vlastima, fontana je premještena na bolje mjesto i postala je voljeni simbol Brčkog – istakla je Tecilazić.

Pored Ekmečićevih skulptura i portreta, izložbu prati i arhivistička postavka sa biografskim detaljima iz umjetnikovog privatnog i stvaralačkog života, kao i dugogodišnje procedure izmještanja fontane na novo mjesto.

Skulpturu “Fontana mladosti” Ekmečić je izradio 1963., a ona simbolizira vezu između čovjeka i rijeke, odnosno Brčaka sa Savom.

Prethodno je nekoliko puta premještana sa Trga mladih, da bi konačno pronašla stalno mjesto u neposrednoj blizini Umjetničke galerije na tom trgu.

Želja autora Ekmečića bila je da se fontana nalazi na tom mjestu i da bude okrenuta prema rijeci Savi.