Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Kuršumli medresi - Hanikah

Otvorena izložba rukotvorina u Sarajevu

izlozba rukotvorine3

Nevresa Ahatović, predsjednica KEC “Konya Laleleri – Tulipani Konje“ istakla je da centar postoji 13 godina i da trenutno ima više od 500 polaznika, a da ih je do sada prošlo više od 3.000

Povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad u Kuršumli medresi – Hanikah danas je u Sarajevu otvorena tradicionalna izložba rukotvorina Kulturno edukativnog centra (KEC) “Konya Laleleri“, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o izložbi rukotvorina izrađenih u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, bižuteriji i drugom. Unikatni proizvodi koji su izloženi nastali su u radionicama KEC “Konya Laleleri” u kojima se polaznice obučavaju različitim umjetničkim tehnikama izrade ukrasnih predmeta i modnih detalja.

Izložbu je, kao i prethodnih godina, posjetio Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad. Kako je kazao uvijek se pozitivno iznenadi unikatnim radovima koji su nastali u radionicama KEC “Konya Laleleri”.

“Ovo je već šesta godina kako u sklopu Dana Općine Stari Grad organizujemo ovu izložbu. I kako vidim svake godine sve više i više vrijednih žena je uključeno u edukativne radionice centra, što me zaista raduje“, rekao je Hadžibajrić.

Nevresa Ahatović, predsjednica KEC “Konya Laleleri – Tulipani Konje“ istakla je da centar postoji 13 godina i da trenutno ima više od 500 polaznika, a da ih je do sada prošlo više od 3.000.

“Već 13 godina organizujemo ovakve izložbe, a šestu godinu za redom to radimo u sklopu Dana Općine Stari Grad”, pojasnila je Ahatović i dodala:

“Većina radova su izabrani, jer imamo veliki broj polaznika i nismo mogli izložiti sve što smo htjeli. Mogu reći da sam prezadovoljna profesionalnošću s kojom polaznici rade. Većinu radova oni žele da zadrže za sebe, ali ima i onih koje žele da prodaju.“

Sadeta Orman, jedna od edukatorica KEC-a kaže da se 11 godina intenzivno bavi tim poslom.

“Imamo dosta kurseva i radionica. Radim uslikavanje slika na svili i svilene marame. Sve ovo skupa je jako korisno i ja sam presretna što sam dio ovog divnog kolektiva“, kazala je Orman.

Izložbi je, pored brojnih gostiju, prisustvovao i Sanel Mušović, direktor kampusa Maarif škole.

Za kulturno-zabavni dio programa bili su zaduženi članovi horske sekcije “Ruže“ iz Centra za zdravo starenje općina Stari Grad i Centar.

Izložba, koja je postavljena u sarajevskoj Kuršumli medresi, biće otvorena do 9. maja.