Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novogradski dani

Otvorena izložba “Sarajevske razglednice” Mersada Berbera

razglednice

Kustos izložbe Ermin Lagumdžija istakao je da je to druga izložba Berbera koju je Institut organizirao u Galeriji Općine Novi Grad te da podsjetio da su 2018. godine izložili “Veliku alegoriju o Srebrenici”, grafičke listove iz istoimenog ciklusa

Izložba slika iz ciklusa “Sarajevske razglednice” bosanskohercegovačkog slikara i jednog od najvećih svjetskih grafičara Mersada Berbera otvorena je danas u Galeriji Općine Novi Grad u okviru programa 24. tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2022”.

Izložba, koja će biti otvorena do 1. jula, rezultat je saradnje te općine i Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića. Predstavljene su 24 slike koje na likovno efektan način prikazuju Berbera kao umjetnika koji uspijeva da dočara duhovnu scenografiju Sarajeva kroz predstavljanje različitih kulturnih slojeva i bogatstava BiH.

Kustos izložbe Ermin Lagumdžija istakao je da je to druga izložba Berbera koju je Institut organizirao u Galeriji Općine Novi Grad te da podsjetio da su 2018. godine izložili “Veliku alegoriju o Srebrenici”, grafičke listove iz istoimenog ciklusa.

– Danas predstavljamo 24 slike, ulje na platnu iz ciklusa koju je Berber poklonio Institutu 2005. godine. Na platnima možemo prepoznati motive iz austro-ugarskog, osmanskog, srednjovjekovnog, prahistorijskog i modernog perioda – istakao je.

Lagumdžija je naglasio da Berber specifičnom kolažnom tehnikom i metodom rada uspijeva na dostojanstven način, da kroz likovnu umjetnost, još jednom pokaže kako slikarstvo i nakon više hiljada godina tradicije ima šta pokazati.

Direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović pohvalio je saradnju te dvije institucije koja traje od 2017. godine te pozvao građane da pogledaju tu vrlo vrijednu kolekciju.

Pomoćnica općinskog načelnika Adisa Šuman pozvala je građane da pogledaju izložbu, ali i da im se pridruže i na ostalim događajima koje su organizirali u okviru manifestacije “Novogradski dani 2022”.