galerija „Mak“

Otvorena izložba slika Hibe Mustafić “Natura est cultura”

Hiba Mustafic (1)

Na otvorenju je pročitana zabilješka autoricine koleginice iz sarajevske Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ Ivane Lukić

Izložba slika Hibe Mustafić „Natura est cultura“ otvorena je večeras u Sarajevu u galeriji „Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

To je postavka umjetničkih djela nastalih zadnjih mjeseci povodom Svjetskog dana čišćenja kao doprinos jačanju svijesti o globalnom problemu zagađivanja životne okoline i skretanje pažnje na ljepotu prirode i potrebu da bude očuvana i njegovana u esencijalnom obliku.

– Umjetničko stvaranje kod mene obično počinje od emocije koja prerasta u ideju. Ovog puta je bilo suprotno – kad sam se vraćala s jedne likovne kolonije, prošla sam pored pejzaža koji me oduševio i ostavio bez daha. Bila sam sretna što tako nešto imamo i njegujemo. No, samo par kilometara dalje, vidjela sam veoma ružnu deponiju na jednom našem jezeru i to me skamenilo. Odlučila sam povezati svoju umjetnost i odnos čovjeka prema prirodi – kazala je povodom ove izložbe autorica.

Na taj način, dodaje ona, htjela je podsjetiti da priroda čovjeku daje sve, da smo iscrpili njene resurse a zauzvrat ne dajemo ništa već samo uništavamao.

– Nije ni čudo da nam se priroda sad sveti jer sve ove klimatske promjene i prirodne nepogode su direktni rezultat čovjekovog djelovanja. U svojim djelima, na apstraktan način i jakim koloritom, želim istaći ljepotu prirode u njenom izvornom obliku – autoricine su riječi.

Večerašnju izložbu njenih radova otvorio je ljubitelj umjetnosti i posjetilac velikog broja kulturnih događaja u Sarajevu Halid Kuburović.

Na otvorenju je pročitana zabilješka autoricine koleginice iz sarajevske Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ Ivane Lukić.

– Ljepota slika, boja, impresija, ali u prvom redu ekspresija koje je Hiba Mustafić nanosila na svoja platna, imaju cilj ujediniti globalnu zajednicu, podići svijest i provesti istinitu promjenu kako bi se postigao i krajnji cilj – čista i zdrava planeta, netaknuta priroda, a na što ukazuje i sama izložba koja kroz pejzaže u različitim tehnikama i formatima ističe svu ljepotu naše majke, naše prirode, kojoj se moramo i trebamo vratiti – navela je između ostalog Lukić.

Izložba radova Hibe Mustafić, dobitnice brojnih priznanja i nagrada za umjetničko stvaralaštvo, bit će otvorena u galeriji „“Mak“ do kraja sedmice.

Mustafić je članica Udruženja likovnih umjetnika „Paleta Ćulhan“ i predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“ Sarajevo.