Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba slika sa 17. međunarodne likovne kolonije “Breške”

fena_izlozba_breske01

Kad bi se političari malo više ugledali na umjetnike vjerujem da bismo svi bolje živjeli, apostrofirajući misao da je likovna umjetnost harmonija boja koje se mjeđusobno isprepliću, rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, otvarajući izložbu slika sa 17. međunarodne likovne kolonije „Breške“.

Izložba je otvorena u galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli koji je, uz tuzlansku podružnicu HKD „Napredak“, organizator tradicionalne kulturne manifestacije.

Na izložbi su predstavljena djela umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji su maja prošle godine sudjelovali u radu Likovne kolonije: Ante Brkića, Merime Ibrišimović, Hristine Zafirovske, Daniela Ludviga, Ćazima Sarajlića, Milene Mladenove, Kristine Čavar, Mie Kešelj, Kemala Mehmedovića, Indire Jaranović, Željka Korena, Borisa Pejića i Milene Živković.

Uz prigodne besjede, veliki broj posjetilaca pozdravili su fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana i Nikola Čiča, predsjednik HKD „Napredak“. Zahvalili su se Vladi TK koja je prepoznala značaj kolonije i finansijski je podržava.

Inače, sva djela nastala tokom rada kolonije „Breške“, obogatila su fundus MLK „Breške“. Tokom sedamnaestogodišnjeg djelovanja kolonije ovaj fundus obogaćen je s oko 700 djela umjetnika iz velikog broja evropskih zemalja.

Dio radova se prodaje, a dobijeni novac koristi se za rad KŠC “Sveti Franjo” u Tuzli i za stipendiranje učenika i studenata po izboru HKD “Napredak”.

Posjetioci večerašnje izložbe posebno su pozdravili sjajni nastup mlade tuzlanske violinistice Katarine Pavljašević, koja je za ovu priliku briljantno izvela dvije kompozicije dajući cijelom događaju poseban štimung.