Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Ambasadi Turske

Otvorena izložba slika “Snaga naših žena”

Snaga naših žena (2)

Autorica izložbe Birsen Čeken dolazila je u Sarajevo dva puta u okviru umjetničkih kolonija i kako kaže, tada je počela njena ljubav prema BiH i njenim ljepotama

Ambasada Republike Turske u Bosni i Harcegovini organizovala je prijem, izložbu slika “Snaga naših žena” autorice Birsen Čeken i mini koncert, povodom obilježavanja 8. marta – međunarodnog Dana žena.

Kako je kazala Pinar Koč, supruga turskog amabasadora u BiH Halduna Koča, ambasada Turske želi kroz današnje druženje i izložbu istaći ulogu žene kroz historiju Turske i drugih zajednica.

– Radosni smo što ćemo i ove godine u društvu zvanica, te mnogobrojnih žena iz Turske i BiH, proslaviti 8. mart. Današnji događaj je veći jer smo uspjeli organizovati dolazak poznate turske umjetnice, akademika i profesorice Birsen Čekan, čiji su radovi izloženi – kazala je Koč.

Autorica izložbe Birsen Čeken dolazila je u Sarajevo dva puta u okviru umjetničkih kolonija i kako kaže, tada je počela njena ljubav prema BiH i njenim ljepotama.

– Moja ljubav prema BiH i danas traje, tako da sam se rado odazvala pozivu turskog ambasadora do izložbom uveličam ovu manifestaciju. Ovi radovi su posebno odabrani za Dan žena, žene su glavni motiv na ovim slikama – izjavila je Čeken.

Dodala je da slike prikazuju žene crnomorske regije prikazane tokom obavljanja različitih, svakodnevnih zadataka.

– To su udarnice, radnice, heroine i one su najčešći motiv mojih radova – zaključila je umjetnica.