U Galeriji "Novi hram"

Otvorena izložba “Suočavanje s prošlošću”

izlozba

Izložba je rezultat regionalnog nagradnog konkursa koji je organiziralo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) u januaru, s pozivom mladim dizajnerima da kreiraju plakat o temi “Suočavanje s prošlošću”

“Suočavanje s prošlošću” tema je izložbe mladih umjetnika i dizajnera koja je otvorena večeras u Galeriji “Novi hram” u okviru XXXV Internacionalnog festivala “Sarajevska zima 2019.” čiji je ovogodišnji moto “Buka i bijes”.

Izložba je rezultat regionalnog nagradnog konkursa koji je organiziralo Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) u januaru, s pozivom mladim dizajnerima da kreiraju plakat o temi “Suočavanje s prošlošću”.

Cilj je bio, kako je kazala koordinatorica projekta Miomirka Mila Melank, da se uspostavi dijalog i omogući aktivno i kreativno angažiranje mladih u procesima suočavanja s prošlošću. Na konkurs se prijavilo 36 učesnika iz BiH i regije, sa 52 plakata.

– S obzirom na to da je tema teška, zanimalo nas je na koji način mladi vide prošlost i da suočavanjem s tim temama možemo graditi mir i bolju budućnost. Interes mladih dizajnera za ovu temu je pokazao da kod mladih postoji razumijevanje kompleksnih pitanja odgovornosti za raspad zajedničkog života u još uvijek nestabilnom regionu – istakla je Melank.

Uz čestitke svim učesnicima konkursa, direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić je kazao da je svaka reakcija na temu suočavanja s prošlošću dragocjena.

Istakao je da jedina reakcija na činjenicu da se smanjuje broj stanovništva, povećava ljudska i strukturalna nepravda u društvu, jeste da umjetnici mogu reagirati i na neki način najaviti neke događaje u svojim radovima, kojima upozoravaju što je prošlost i budućnost.

– Umjetnici jedino kreativno mogu odgovoriti na postojeću ‘buku’ i postojeći ‘bijes’ u društvima i to je vrlo vidljivo na ovim plakatima – kazao je, pored ostalog, Spahić.

Posebno su nagrađena četiri rada i to onaj Dragana Đukića “Stotinu za jednog”, Kai Davida Melanka “Zavadi pa vladaj”, Emine Lagumdžija “Fuck the Past, Kiss the Future” te Maje Ibrahimpašić “Facing the Past”.

Izložba će biti otvorena do 2. marta, a nakon toga “putuje” u sve države bivše Jugoslavije, osim Republike Sjeverna Makedonija.

Projekt “Suočavanje s prošlošću” realiziran je u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo i Braniteljima ljudskih prava.