Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba u povodu godišnjice rada mostarskog Aluminija

izlozba galerija (6)

U povodu 20. godišnjice

poslijeratne obnove rada tvornice Aluminij, u srijedu navečer u Mostaru je otvorena izložba umjetnina iz tvorničkog umjetničkog fundusa, nazvana “50 za 20”.

Riječ je o reprezentativnomu postavu od ukupno 50 likovnih ostvarenja, o platnima i skulpturama Nikole Reisera, Miroslava Šuteja, Fadila Vejzovića, Vasilija Josipa Jordana, Josipa Diminića, Karla Afana de Rivere, Vatroslava Kuliša, Nikole Njirića, Ivana Kožarića, Josipa Trostmanna i brojnih drugih.

Umjetnički postav otvorenim je proglasio direktor Aluminija Mario Gadžić.

Likovni kritičar Ivan Vukoja istaknuo je kako je pedeset ostvarenja odabrano mjerilom kvalitete samoga umjetničkog djela, ali i mjerilom značaja i etabliranosti autora u različnim sustavima i svjetovima umjetnosti.

– Izložena djela nastajala su od sredine 20. stoljeća pa sve do danas, te pripadaju stilovima koji svoj uzor traže u (post)modernim umjetničkim pravcima. Upravo se u toj karakteristici mogu uvidjeti nastojanja Galerije Aluminij u njegovanju odnosa sa suvremenošću i senzibiliziranja kulturne javnosti i likovne publike za različne likovne vokabulare i izričaje – naglasio je Vukoja.

Izložba je otvorena do kraja mjeseca.