Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija Općine Novi Grad Sarajevo

Otvorena izložba umjetničkih djela autorice dr. sc. Suvade Borić – Šaćiragić

DSCF5915

Izložba je otvorena uz prisustvo velikog broja ljubitelja umjetnosti, predstavnika kulturnog i javnog života i medija

Galerija Općine Novi Grad Sarajevo mjesto je gdje se može pogledati samostalna izložba dr. sc. Suvade Borić – Šaćiragić, a nosi naziv “U potrazi za izgubljenim bosanskohercegovačkim pejzažom“.

Suada Borić – Šaćiragić profesorica je bioloških nauka, doktorirala je ekologiju i zaštitu životne sredine što ju je inspirisalo da kroz umjetnička djela sačuva prekrasne bh. krajolike. U vremenu kada ljudskim nemarom nestaju naši planinski pejzaži, naše rijeke i jezera, autorica je odlučila da na svojim platnima zadrži ono najljepše iz bh. prirode. To su planinski pejzaži, pejzaži sa jezera, sa rijeka, pejzaži koji su tu još uvijek i nisu uništeni, ali i oni koji su davno nestali. Na izložbi je predstavljano 35 umjetničkih djela, izvedenih u tehnici ulje na platnu.

Izložba je otvorena uz prisustvo velikog broja ljubitelja umjetnosti, predstavnika kulturnog i javnog života i medija, a dobrodošlicu je prisutnim posjetiteljima poželjela Fahra Zvizdić, šefica Odsjeka u Službi za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo. Prisutnima se obratila i autorica izložbe Suvada Borić – Šaćiragić, kao i mladi akademski kipar Adis Lukač.

„Priroda je moja ljubav, priroda je najsličnija ženi, jer priroda kao i žena rađa, regeneriše, daje novi život. Iz tog razloga sam jednostavno iskonski povezana sa prirodom. Danas kada vidim na koji način nestaju prekrasni pejzaži, ja sam odlučila da na svojim platnima zadržim ono najljepše iz prirode BiH. To su pejzaži koji su tu još uvijek, ali i oni koji su odavno nestali. Primjer toga je slika Gatačkog polja, to je pejzaž kojeg sam zapamtila još od prije 35 godina, a tek sam ga nedavno naslikala. Isto tako i Prokoško jezero i rijeku Doljanku, to je sve ono što odlazi“, kazala je dr. Borić – Šaćiragić, ističući zahvalnost Općini i načelniku Efendiću koji joj je omogućio da svoja umjetnička djela izloži u jednom prelijepom prostoru, gdje je, kako je istakla, po prvi put u jednom prostoru sagledala svoja djela.

Ovom izložbom autorica Borić – Šaćiragić želi poslati poruku svima nama da čuvamo i sačuvamo prirodne ljepote i našu prelijepu Bosnu i Hercegovinu za buduće generacije.

Adis Lukač kazao je ovom prilikom da je dr. Borić – Šaćiragić jedna od rijetkih boraca, koja vrijednost prirode čuva duboko u srcu, i živi za očuvanje prirode svakim svojim treptajem oka i uzdahom. Njene slike su motivima vezane za pejzaže, ali je svaka od njih priča za sebe“, rekao je Lukač.

Izložba „U potrazi za izgubljenim bosanskohercegovačkim pejzažom“ bit će otvorena do 8. oktobra, a može se pogledati radnim danima u periodu od 10 do 16.30 sati.