Livno

Otvorena izložba “Utisci plutajućeg svijeta” grafičarke Nevenke Arbanas

izlozba livno

Dugogodišnjim istraživanjem grafičkih tehnika i vještina Arbanas je ostavila neizbrisiv trag u razvoju suvremenoga grafičkoga otiska, a predanim pedagoškim radom kao profesorica grafike na ALU u Zagrebu odgojila je i inspirirala mnoge generacije budućih grafičara

U sklopu manifestacije Kulturno-vjerski dani ‘Naša Gorica 2019.’ koja se od 26. do 29. juna održava u Livnu, u srijedu navečer je pred brojnom publikom u prekrasnom ambijentu Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno (FMGG) otvorena izložba hrvatske grafičarke Nevenke Arbanas pod nazivom “Utisci plutajućeg svijeta”.

Dugogodišnjim istraživanjem grafičkih tehnika i vještina Arbanas je ostavila neizbrisiv trag u razvoju suvremenoga grafičkoga otiska, a predanim pedagoškim radom kao profesorica grafike na ALU u Zagrebu odgojila je i inspirirala mnoge generacije budućih grafičara.

O izložbi su govorili gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla na Gorici fra Pere Kuliš i ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko, dok se na stvaralaštvo Nevenke Arbanas, dobitnice glavne nagrade 1. međunarodnog trijenala grafike Livno 2017., osvrnula dr. sc. Mikica Maštrović, dugogodišnja voditeljica Grafičke zbirke NSK u Zagrebu.

Izložbu je otvorio hrvatski konzul u Livnu Tomislav Vrdoljak.

Svoje umijeće, kao vrsna poznavateljica grafičkih tehnika, najviše iskazuje upravo u tehnikama dubokog tiska. Slojevitost motiva i grafičkih matrica Arbanas vješto slaže u vrlo istančane, prozračne i odmjerene grafičke kompozicije u kojima se osjeća lepršava profinjenost japanskih autora, kazala je Željka Markov iz FMGG-a.

Dodala je kako je prva dama hrvatske grafike, kako je mnogi nazivaju, za plodonosan rad na području likovne i primijenjene umjetnosti, ove godine dobila nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Izložba ostaje otvorena do 20. septembra.