Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena izložba “Zapisi o Maku”

izlozba novi grad

U povodu obilježavanja stotinu godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, u Galeriji u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo, 20. aprila, otvorena je izložba „Zapisi o Maku“ posvećena ovom poznatom bosanskohercegovačkom pjesniku i domoljubu, saopćeno je iz pres-službe općine Novi Grad.

Izložba prati koncepciju čuvene zbirke Maka Dizdara „Kameni spavač“, a dio je projekta „Ime moje škole“, kojeg Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića realizira u saradnji sa Općinom Novi Grad.

Kroz četiri segmenta izložbe, na ilustrativan i mlađoj populaciji prilagođen način predstavljeni su lik i djelo najvećeg bh. pjesnika 20. stoljeća.

Izložba je otvorena uz prisustvo brojnih posjetitelja, predstavnika Bošnjačkog instituta,
direktora osnovnih škola, učenika novogradske osnovne škole koja nosi ime Mehmedalije

Maka Dizdara i drugih gostiju iz javnog i kulturnog života.

Bit će otvorena do srijede, 3. maja 2017. godine, do kada će posjetitelji imati priliku pogledati dio Makovog bogatog stvaralaštva, prezentiranog na panoima i plakatima na zanimljiv i ilustrativan način, prijemčiv i za učenike. Izložena je i originalna bronzana bista Maka Dizdara, koja je u njegovom rodnom gradu Stocu postavljena nakon njegove smrti. U toku rata namjerno je gađana, tako da je na više mjesta izbušena mecima, a nakon rata postala je dio kolekcije Bošnjačkog instituta.

Amina Rizvanbegović Džuvić, direktorica Bošnjačkog instituta kazala je da je projekat „Ime moje škole“ od kulturnog i obrazovnog značaja. „Na ovaj način nastojimo djeci koja pohađaju osnovne škole koje nose imena po značajnim ličnostima iz historije BiH približiti značaj i djelo tih ličnosti. Cilj nam je da djeca, nastavnici i roditelji nauče nešto više i podsjete se o tome ko su bile te velike ličnosti“, rekla je direktorica Džuvić.

U svom obraćanju prisutnima načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, istakao je da ova godina označava jednu vrstu prekretnice kada je u pitanju kulturni život na prostoru općine Novi Grad, te da će Služba za obrazovanje, kulturu i sport u narednom periodu u saradnji sa gotovo svim kulturnim institucijama u gradu Sarajevu organizirati različite izložbe.

„Projekat „Ime moje škole“ nešto je posebno, oko 10.000 učenika je u Novom Gradu koji pohađaju škole koje nose najveća imena iz naše kulturne historije. U saradnji sa tim školama radimo na sjećanju i afirmaciji svega onoga što su ti ljudi značili za našu državu. Projekat će biti realiziran i sa drugim školama koje nose imena poznatih ličnosti iz historije naše države“, istakao je načelnik Efendić.

Ovom prilikom načelniku Efendiću uručena je zahvalnica Bošnjačkog instituta – Fondacija
Adila Zulfikarpašića, koja mu je dodijeljena za uspješnu saradnju sa ovom ustanovom.

Naredna izložba bit će realizirana sa školom „Behaudin Selmanović“, koja nosi ime našeg
velikog slikara, a osim izložbi u planu je i organiziranje tematskih posjeta Bošnjačkom
institutu, gdje će djece iz novogradskih osnovnih škola imati priliku vidjeti muzejske i galerijske postavke, te uz to poslušati i tematska predavanja.